Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Στην Ι. Μ. Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων η Ενορία της Αγίας Βαρβάρας Πατρών


Ένας μεγάλος αριθμός πιστών της Ενορίας μας πραγματοποίησε με επικεφαλής τον π. Γερασιμάγγελο Στανίτσα και την πρεσβυτέρα, μια διήμερη προσκυνηματική εκδρομή –  προσκύνημα στο όμορφο νησί των Κυθήρων.

          Προηγουμένως έγινε επίσκεψη στο όμορφο κάστρο της Μονεμβασίας και προσκύνημα στον περίφημο Ναό του Ελκομένου Χριστού, καθώς και στο εσωτερικό αυτής της παράξενης και μαγευτικής καστροπολιτείας με τα καλντερίμια και τα παραδοσιακά μαγαζάκια. Οι επισκέπτες πολλοί, κυρίως ξένοι, και πολλοί μαθητές με τους δασκάλους τους για να θαυμάσουν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα της ελληνικής πατρίδος μας.

          Στη συνέχεια μετά από μια όμορφη διαδρομή μέσα σε δάσος από εσπεριδοειδή και πράσινο Λακωνικό περιβάλλον φθάσαμε στην πολίχνη της Νεάπολης και δια θαλάσσης αποβιβαστήκαμε στο μαγευτικό λιμάνι του Διακόπτη. Η πρώτη μας επίσκεψη είναι το προσκύνημα στην Ι. Μονή Αγίας Μόνης, η οποία βρίσκεται σκαρφαλωμένη σ’  ένα υπερυψωμένο βράχο που αγναντεύει κανείς με κατάλληλες καιρικές συνθήκες ακόμη και την Κρήτη.

          Μετά το προσκύνημα και την σχετική δέηση που αναπέμψαμε, αναχωρήσαμε με προορισμό την Ι. Μ. Αγίων Θεοδώρων, η οποία βρίσκεται μέσα σ’ ένα  πευκοδάσος αληθινός παράδεισος, στο δρόμο προς την Αγ. Πελαγία. Στον Ι. Ναό μας ανέμενε ο ιερέας ο οποίος μας καλωσόρισε και μας είπε σχετικά με την ιστορία της Μονής στην οποία φυλάσσεται η τίμια κάρα του Οσίου Θεοδώρου του εκ Κυθήρων. Τελέσθηκε  ι. Παράκληση προς τον άγιο και αναχωρήσαμε για τον τόπο διανυκτέρευσης, στην Αγία Πελαγία, μια μαγευτική γωνιά και πρώτο λιμάνι του νησιού. Η Αγία Πελαγία είναι μια ήρεμη παραθαλάσσια πολίχνη, χωρίς θορύβους και κοσμική ζωή, κατάλληλη για περισυλλογή και ανάπαυση.

          Επόμενος προορισμός την επομένη ημέρα η Ι. Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης, νότια του νησιού. Μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον ξεπροβάλλει το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο της Μονής καθώς και το καθολικό με τους ξενώνες για τους προσκυνητές που διανυκτερεύουν εκεί. Καθώς εισερχόμαστε στον αύλιο χώρο που λάμπει από καθαριότητα, τα μυρτίδια που βρίσκονται  στην αυλή, αρωματίζουν την μοναστική ατμόσφαιρα και φέρνουν στον νου μας την ιστορία της ευρέσεως της ιεράς εικόνας ανάμεσα στο μυρτίδια, εξ ου και “Μυρτιδιώτισσα”.

          Η Ι. Μονή είναι προσκύνημα και δεν έχει μοναστική αδελφότητα όπως γνωρίζομε από άλλες Ι Μονές, αλλά εξυπηρετείται από ιερέα εντεταλμένο από την Ι. Μητρόπολη Κυθήρων. Τελέσαμε ειδική παράκληση προς την Παναγία και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε στον υπόγειο χώρο του Ναού, όπου βρίσκεται ναύδριο στο σημείο που βρέθηκε η ιερά εικόνα της Θεοτόκου.

          Μετά το προσκύνημα επισκεφθήκαμε τη Χώρα του νησιού, μια παραδοσιακή κωμόπολη  με χρώμα νησιώτικο -Αιγαιοπελαγίτικο περισσότερο, με στενά δρομάκια κάτασπρα γεμάτα από μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα και αναμνηστικά. Στο τέλος του κεντρικού δρόμου  αγγίζουμε τα όρια του δρόμου που οδηγεί στο κάστρο όπου απ’ εκεί μπορεί κανείς να ατενίσει την υπέροχη παραλία του Καψάλη.

          Η επίσκεψή μας  στο όμορφο αυτό νησί του Ιονίου με την τόση φυσική κι πνευματική ομορφιά μας έδωσε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να θαυμάσουμε και να ζήσουμε τη διαρκή παρουσία του Θεού και να ευφρανθεί η καρδιά μας από την πλούσια χάρη που σκόρπισε στο νησί αυτό ο Θεός.

          Ευχαριστούμε τον Θεό που μας αξίωσε να πραγματοποιήσουμε το ιερό αυτό προσκύνημα, να λάβουμε τη χάρη της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης και να γνωρίσουμε ένα επίγειο κόσμημα της αγάπης του Θεού, όπως είναι το Νησί των Κυθήρων.

 Πρωτ. Γερ. Σταν.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: