Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Κυριακή του ΠΑΣΧΑ- το μυστήριο της Όγδοης Ημέρας.


Ο Ιησούς Χριστός μπήκε μέσα στην ιστορία για να την αγιάσει, να την μεταμορφώσει και να την κάνει αιωνιότητα. Αυτό άρχισε να γίνεται πραγματικότητα από το χάραμα της Κυριακής  της Αναστάσεως. Από την στιγμή εκείνη αρχίζει η πρώτη φάση της ογδόης ημέρας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την ώρα της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου. Η δεύτερη θ’ αρχίσει από την δεύτερη παρουσία και μετά. Γι’ αυτό και η Κυριακή είναι η πρώτη ημέρα της αιωνιότητας.

          Όλη λατρεία της Εκκλησίας μας είναι ολόκληρη η αιωνιότητα. Η θ. Λειτουργία, ως γνωστό αρχίζει με την εντυπωσιακή  εκφώνηση: “Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος”. Μπαίνουμε στη βασιλεία της ογδόης ημέρας.

          Αυτά βέβαια δεν βιώνονται με την λογική, ούτε χωρούν σε λογικές επεξεργασίες. Αυτά θέλουν πίστη, γιατί μόνο μέσα  στην περιοχή  της πίστεως μπορούμε να τα νοιώσουμε αυτά.

          Ο Χριστός με την ανάστασή Του θα μπορούσε να μας εντυπωσιάσει με πολλές θεαματικές κινήσεις και να μας προσελκύσει κοντά Του . Το απέφυγε αυτό γιατί σέβεται την ελευθερία μας. Θέλει να Τον πιστεύουμε αβίαστα, γιατί μόνον έτσι μπορεί ο άνθρωπος να νοιώσει σε βάθος την ουσία της θεϊκής βασιλείας.

          Η ογδόη ημέρα είναι η δική μας ημέρα. Τότε θα γευτούμε την ομορφιά της αναστάσεως. Ο Κύριος με την ενανθρώπηση Του, με την ανάστασή Του και την ανάληψή Του έκανε την Εκκλησία ουρανό.

          Αν πράγματι θέλουμε να γίνουμε ουρανός, να γίνουμε κατά χάριν θεοί, δεν έχουμε παρά να εισέλθουμε στην Εκκλησία, για να ζήσουμε το μυστήριο της ογδόης ημέρας, δηλαδή την αιωνιότητα. Μόνον έτσι είμαστε λυτρωμένοι και αναστημένοι.

          Απ’ εδώ και πέρα πλέον η αξία του ανθρώπου κρίνεται απέναντι στην ανάσταση του Χριστού.



          Καλή Λαμπρή αδελφοί!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΙΑ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΟΥ.