Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Συμβουλές για να κοιμάται το παιδί σας στην ώρα του

Τα παιδιά και η διαδικασία του ύπνου αποτελούν μια αναπόφευκτη ρουτίνα της καθημερινότητας που όμως μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε άγχος όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. Με τις θετικές ιδιότητες του να είναι απαραίτητες για τα μικρά παιδιά, λόγω της επίδρασής του στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη, ο νυχτερινός ύπνος μετατρέπεται σε επιτακτική ανάγκη. Πολλά παιδιά όμως την ώρα που πρέπει να οδηγηθούν προς το κρεβάτι, είτε θέλουν να παραμείνουν μαζί με τα αδέρφια τους, είτε φοβούνται το σκοτάδι και δεν απομακρύνονται από τους γονείς. Με σκοπό την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να χαλαρώσουν και να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους χωρίς άγχος και φόβο…

Η ρουτίνα όσον αφορά την ώρα του ύπνου

Πρόκειται για το «κλειδί» που θα οδηγήσει το παιδί από μόνο του στο κρεβάτι. Ο προγραμματισμός της ώρας του ύπνου καταφέρνει να βοηθήσει το μικρό παιδί να θέσει τους δικούς του βιολογικούς ρυθμούς και να γνωρίζει από πριν ότι έφτασε η ώρα του ύπνου. Πολλοί γονείς άλλωστε ακολουθούν πρόγραμμα για την ώρα του δείπνου και του μπάνιου, αφήνοντας το παιδί να προβλέπει από μόνο του τη συνέχεια των δραστηριοτήτων του. Οι κανόνες της ώρας, όμως, πρέπει να ακολουθούνται πιστά από τους γονείς, ώστε μέσα από τη συνέπεια να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο στο μυαλό του παιδιού.

Μυστικά για να γίνει ευχάριστη η ώρα του ύπνου

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να βάζετε το παιδί σας στο κρεβάτι του λίγο πριν κοιμηθεί και όχι να το μεταφέρετε από τον καναπέ ενώ ήδη κοιμάται. Έτσι το παιδί σας θα μάθει ότι το κρεβάτι είναι «σύμμαχός» του και ότι δεν χρειάζεται να φοβάται. Παράλληλα, είτε μέσα από το διάβασμα παραμυθιών είτε μέσα από ένα σνακ, όπως ένα ποτήρι γάλα ή ένα κομμάτι ψωμί, το παιδί μπορεί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Τρόποι για την απομάκρυνση του φόβου τους

Ο ύπνος ενός παιδιού δεν πρέπει να εξαρτάται από την παρουσία σας στο δωμάτιο, αφού μια τέτοια συνήθεια δεν θα βοηθήσει το παιδί να απομακρυνθεί από το άγχος. Η απαλή μουσική και ένα φωτάκι μέσα στο δωμάτιο μπορούν να συμβάλλουν σε έναν ευκολότερο ύπνο. Αφήστε το να επιλέξει ένα παιχνίδι να του κάνει παρέα, αρκεί να είναι μαλακό και ασφαλές. Πείτε του καληνύχτα και υποσχεθείτε του ότι σε λίγα λεπτά θα επιστρέψετε στο δωμάτιό του για να δείτε αν είναι καλά. Αφού τηρήσετε την υπόσχεσή σας, το παιδί δεν θα φοβάται πια, καθώς κάθε μέρα θα έχει στο μυαλό του ότι το προσέχετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρόγραμμα πριν τον ύπνο του παιδιού

Το πρόγραμμα για να οδηγηθεί το παιδί σας στο κρεβάτι δεν αποτελεί μόνο ένα δικό σας κομμάτι ρουτίνας αλλά και του παιδιού σας. Οι προγραμματισμένες κινήσεις κάθε μέρα με την ίδια σειρά θα δώσουν στο παιδί να καταλάβει ότι αυτή η διαδικασία καταλήγει στον ύπνο. Συγκεκριμένα, πρώτα πρέπει να μαζέψετε μαζί με το παιδί σας το δωμάτιο και τα παιχνίδια του, αργότερα να το κάνετε μπάνιο και να του φορέσετε καθαρές πιτζάμες. Αργότερα το παιδί πρέπει να πιει το γάλα του και να πλύνει τα δόντια του. Η επόμενη κίνηση του ύπνου μετά από λίγες μέρες θα γίνει προβλέψιμη από το παιδί σας.



Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου του παιδιού

Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους όπως νυχτερινές αφυπνίσεις, ροχαλητό, αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και δύσπνοια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρατηρείτε αν το παιδί σας είναι κουρασμένο ή νυστάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να καταλάβετε τέτοιες διαταραχές. Ακόμα και σε περιπτώσεις που τα παιδιά παρουσιάζουν ιδιαίτερες ανησυχίες κατά τις βραδινές ώρες, οι γονείς πρέπει να το καθησυχάζουν και να το συζητάνε μαζί του την επόμενη μέρα. Σε περιπτώσεις που τα προβλήματα επιμένουν, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο.

Οι ιδανικές ώρες ύπνου από νεογέννητα μέχρι εφήβους

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και διαθέτει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τον ύπνο και τον τρόπο ζωής του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια γενική και ιδανική ώρα για τον βραδινό ύπνο. Ωστόσο, κάθε ηλικία ανάλογα με τις απαιτήσεις της διαθέτει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, σχετικά με τη διάρκεια του καθημερινού ύπνου…

Ηλικίες και ώρες ύπνου την ημέρα:

Νεογέννητο: 16-20 ώρες

3 εβδομάδων: 16-18 ώρες

6 εβδομάδες: 15-16 ώρες

4 μήνες: 9-12 ώρες, συν έξτρα 4-6 ώρες ύπνου

6 μήνες: 11 ώρες, συν έξτρα 3-5 ώρες ύπνου

9 μήνες: 11-12 ώρες, συν έξτρα 2-4 ώρες ύπνου

12 μήνες: 10-11 ώρες, συν έξτρα 2-4 ώρες ύπνου

18 μήνες: 13 ώρες, συν έξτρα 1-2 ώρες ύπνου

2 ετών: 11-12 ώρες, συν έξτρα 2 ώρες ύπνου

3 ετών: 10-11 ώρες, συν έξτρα δύο ώρες ύπνου

4-5 ετών: 10-12 ώρες

6-9 ετών: 10 ώρες

10-12 ετών: 9 + ώρες

Έφηβοι: 8-9 ½ ώρες
το βρήκα:www.flowmagazine.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενδιαφέρον .