Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΕΡΚΥΡΑ (φώτο)


Η Ενορία μας στις 30 και 312 του μηνός Μαΐου πραγματοποίησε διήμερη προσκυνυματική εκδρομή σ’ ένα από τα πιο όμορφα νησιά της πατρίδας μας, την πανέμορφη Κέρκυρα.

          Απώτερος σκοπός μας τα ιερά προσκυνήματα της νήσου, αλλά ο επισκέπτης έχει ταυτόχρονα και την ευκαιρία ν’ απολαύσει και τις φυσικές ομορφιές καθώς και τα αξιοθέατα της Κέρκυρας.

          Με καιρικές συνθήκες πολύ ευνοϊκές και με ταξίδι ονειρεμένο, μετά την άφιξή μας στη νησί άρχισε κι’ όλας η ξενάγηση στο MON REPO, τα θερινά βασιλικά ανάκτορα τα οποία σήμερα λειτουργούν ως ένα καλοδιατηρημένο μουσείο (περασμένα μεγαλεία).

          Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αχίλλειο, το ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ- «Σίσσυ»-, το οποίο έκτισε η πονεμένη αυτοκράτειρα να σκοπό να αποτραβηχτεί από τις δολοπλοκίες της αυλής των Αψβούργων. Εντυπωσιακός ο περίβολος του Αχίλλειου στον οποίο δεσπόζει το μεγαλοπρεπές ορειχάλκινο άγαλμα του Αχιλλέα ύψους 11,50 μέτρων.

          Μετά την περιήγησή μας βρεθήκαμε στο φανταστικό Κανόνι για μια μικρή ανάπαυλα. Απέναντί μας τα δύο νησάκια, της Βλαχέρνας και το περίφημο Ποντικονήσι, μια ξεχωριστή ζωγραφιά και σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας.

          Όπως γνωρίζουμε οι Κερκυραίοι διακρίνονται για την  ευσέβειά τους. Σ’ αυτή οφείλεται ως ένα βαθμό και ο μεγάλος αριθμός των Εκκλησιών που συναντά κανείς περιδιαβαίνοντας την πόλη και την ύπαιθρο του νησιού. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Εκκλησιών αυτών είναι  η μνημειώδης πρόσοψη στα πρότυπα των ναών της Ιταλίας, τα πυργοειδή καμπαναριά, η γνωστή ουρανία, την οποία άγνωστοι κα αξιόλογοι ζωγράφοι διακοσμούσαν.

          Η σπουδαιότερη Εκκλησία της Κέρκυρας που επιβάλλεται ο επισκέπτες –προσκυνητής να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του είναι ο Άγιος Σπυρίδων. Εκεί φυλάσσεται το ιερά και άφθαρτο λείψανο του από την εποχή της Αλώσεως της Πόλης. Ήταν η ώρα του εσπερινού όταν φθάσαμε εκεί τον οποίο παρακολουθήσαμε και στο τέλος της ακολουθίας προσκυνήσαμε με δέος και πολλή ευλάβεια το ιερό λείψανο του Αγίου. Μετά από μια μικρή ξενάγηση στο χώρο του Ι. Ναού κατευθυνθήκαμε προς τον μητροπολιτικό Ναό όπου εκεί φυλάσσεται σε αργυρά θήκη το λείψανο της Αγίας Θεοδώρας και στη συνέχεια βρεθήκαμε στον Ι. Ναό των αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου. Πρόκειται για ένα παλαιοχριστιανικό κτίσμα του 11ου αιώνα μ. Χ., όπου υπάρχουν οι τάφοι των δύο αυτών αποστόλων τους οποίους μνημονεύει και ο απ Παύλος στις επιστολές του. Υπ’ όψιν ότι ό Άγιος Σωσίπατρος κατάγεται από την Αχαΐα.

          Η πρώτη ημέρα έκλεισε με δείπνο σε παραδοσιακό κατάστημα με τις γνωστές παραδοσιακές Κερκυραϊκές μελωδίες.

          Η δεύτερη μέρα της επισκέψεώς μας ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Στο πρόγραμμα είχαμε το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος. Η Ι. Μονή είναι σχετικά νέο μοναστήρι και συνδέεται με τον  αείμνηστο ιεράρχη κυρό Πολύκαρπο Βαγενά οποίος θεωρείται ο πνευματικός στυλοβάτης της Μονής. Σήμερα στην Ι. Μονή μονάζουν 28 μοναχές που εκτός από την μοναστική άσκηση ασχολούνται κα με την ιερά τέχνη της αγιογραφίας και έχουν ως γερόντισσα μια φωτισμένη μοναχή. Οι  μοναχές διαθέτουν αξιόλογη παιδεία και μόρφωση οι οποίες προτίμησαν τον μοναχικό τριβωνα από τους περισπασμούς του κόσμου.

          Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από την μοναστική φιλοξενία, την καθαριότητα, την καλοσύνη και την αγάπη, την ευπρέπεια των χώρων, αλλά δεν έλειψε και ο οικοδομητικός λόγος από τη  γερόντισσα της μονής.

          Το ταξίδι συνεχίζεται προς την μαγευτική Παλαιοκαστρίτσα, η οποία βρίσκεται 25 χιλ. από την πόλη μέσα σε μια μετά από μια εκπληκτική διαδρομή από θαλασσή  και πλούσιο πράσινο. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας, η μονή της Ζωοδόχου Πηγής και δεσπόζει στο ύψος ενός κατάφυτου βράχου. Το σημερινό κτίσμα είναι του 18ου αι. μ. Χ. Η μονή διαθέτει ένα μικρό μουσείο με βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες.

          Η Παλαιοκαστρίτσα παρά τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που δέχεται καθημερινά δεν έχει χάσει τίποτα από το παραδοσιακότητά της. Είναι μια ιδεώδης περιοχή για μια επίσκεψη που προσφέρει τα πάντα για μια άνετη διαμονή.

          Αλλά τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ αυτό το ευλογημένο νησί που το προίκισε ο Θεός μ’ όλες τις ομορφιές, φυσικές και πνευματικές!

          Πώς να μην εντυπωσιάζεται από το υπέροχο LISTON, το συγκρότημα των υψηλών κτιρίων, δείγμα της Γαλλικής παρουσίας στην Κέρκυρα, τα πολυάριθμα καντούνια με κτίρια του περασμένου αιώνα ή την πανοραμικό άποψη της Σπανιάδας από το παλαιό φρούριο;

          Ό, τι και να πούμε δεν μπορούμε να μεταφέρουμε στα λίγα λόγια του παρόντος σημειώματος και να περιγράψουμε την ομορφιά αυτού του όμορφου τόπου της πατρίδας μας.

          Η επιστροφή μας  γεμάτη από όμορφες εντυπώσεις και πολλές ευλογίες και υποσχέσεις για μια επόμενη για όσα δεν προλάβαμε να δούμε σε ένα τόσο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας.
π.γ.στ














Δεν υπάρχουν σχόλια: