Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Αλεξάνδρου Σολζενίτσιν, Ρώσος νομπελίστας συγγραφέας


Κραυγή αληθείας

          «Επάνω από μισό αιώνα, ενώ ήμουν παιδάκι ακόμη, άκουγα από διαφόρους ηλικιωμένους ανθρώπους τα εξής λόγια, με τα οποία εξηγούσαν τις μεγάλες ταραχές και συμφορές στη Ρωσία: Οι άνθρωποι λησμόνησαν τον Θεό. Από εκεί έρχονται όλα τα κακά. Από τότε κοπίασα επάνω στην ιστορία της επαναστάσεως κάτι περισσότερο από μισό αιώνα διάβασα σχετικώς εκατοντάδες μαρτυρίες και έγραψα και ο ίδιος προς εκκαθάρισιν αυτής της καταστροφής οκτώ τόμους. Εν τούτοις σήμερα, αν κάποιος με παρακαλέσει να κατονομάσω όσο γίνεται συντομότερα τη βασική αιτία αυτής της εξολοθρευτικής επαναστάσεως που καταβρόχθισε περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν θα μπορούσα να εκφράσω ακριβέστερα από το να επαναλάβω: «οι άνθρωποι λησμόνησαν τον Θεό. Από εκεί έρχονται όλα τα κακά».
          Αλλά περ’ από αυτό…..  αν θα απαιτούσε κάποιος από  μένα να του δώσω ένα γενικότερο χαρακτηρισμό του 20ου αιώνα, δεν θα εύρισκα τίποτε ακριβέστερο από τα λόγια: «Οι άνθρωποι λησμόνησαν τον Θεό».
          Λόγος επίκαιρος και λυτρωτικός, διότι υποδεικνύει και τη μόνη λύση στο σημερινό αδιέξοδο που είναι η επιστροφή στο Θεό που λησμονήσαμε και εγκαταλείψαμε.


«ΣΩΤΗΡ», τ. 2126

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά αν ο άνθρωπος εγκαταλείψει τον Θεό τότε από εκεί απορρέουν όλα τα δεινά του κόσμου.