Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Χειροτονήθηκε ο νέος μητροπολιτης Κεφαλληνίας Δημήτριος ΦΩΤΟ


«Το ταπεινοφρονείν δέομαι» τόνισε λίγες στιγμές πριν γονατίσει ενώπιον του ιερού βήματος του ναού του Αγίου Διονυσίου ο νέος πλέον μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.
Κάτω από τον ίδιο τρούλο όπου ελάχιστους μήνες πριν ο πολύκλαυστος Γεράσιμος Φωκάς μιλούσε για τον «υπέροχο λαό» της Κεφαλλονιάς, ο διάδοχος του, χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο παρουσία πλειάδας αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο νέος μητροπολίτης παρουσίασε έναν από τους πλέον σύντομους χειροτονητήριους λόγους των τελευταίων ετών αρκέστηκε στο να δηλώσει μεταξύ άλλων πως δεν σκοπεύει να πει πολλά σημειώνοντας με νόημα «Αντι άλλων λόγων υποσχέσεων και διαβεβαιώσεων… το ταπεινοφρονείς δέομαι».
Το πρώτο πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος, ήταν ο μακαριστός γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, στον οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε τα χρωστάει όλα, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλα τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του.
Σπουδαία Μητρόπολη… Δύσκολη εποχή
Μνημονεύοντας τον μακαριστό μητροπολίτη Γεράσιμο «τον άριστο αυτό κληρικό» που ο Θεός που «αλλιώς κρίνει και ορίζει τα πράγματα… δεν θέλησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του…» ξεκίνησε την αντιφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα χαρίσματα του νεοχειροτονούμενου.
«Προσέφερες πάρα πολλά σε αυτόν τον χώρο και η Εκκλησία και η Πολιτεία το αναγνώρισαν» είπε προς τον κ. Δημήτριο ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του με ιδιαίτερα θερμά λόγια, τονίζοντας τόσο την θεολογική όσο και την επιστημονική του επάρκεια αλλά και την προσφορά του στον χώρο της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε προς τον νέο μητροπολίτη πως αναλαμβάνει μια «σπουδαία μητρόπολη» σε μια «δύσκολη εποχή» .
Παρουσία του νέου υπουργού Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων κ. Νίκου Φίλη ο οποίος βρισκόταν στον ναό τη στιγμή εκείνη, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπενθύμισε στον νεοχειροτονούμενο πως «Η ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν έχει παγιδευθεί σε μια πολλές φορές αρρωστημένη ιδέα, δηλαδή να περιοριστεί μόνο στο στενό αγιαστικό της έργο. Βέβαια αυτό είναι το πρώτο, το Α και το Ω, αλλά δεν εγκλωβίζεται μόνο σε αυτό, διότι είναι εντολή του Κυρίου μας».
Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για επέκταση του έργου αυτού, στην εξυπηρέτηση όλων των πτυχών των αναγκών του ανθρώπου, γιατί ο Κύριος ήρθε στη γη για να σωθεί κάθε άνθρωπος και μας έταξε κι εμάς συνεργάτες, βοηθούς σε αυτό το έργο, που επομένως δεν μπορούμε εμείς να το παραχαράξουμε να το κάνουμε κάνουμε διαφορετικό».
Για μια ακόμη φορά ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως «Η πατρίδα κινδυνεύει, οι αξίες χάνονται η ιστορία παραγράφεται δυσκολίες έρχονται από διάφορα μέρη. Θα έρθουν ακόμα περισσότερες πρέπει να βρούμε κουράγιο».
Αύριο στον ίδιο ναό τελείται η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου




























Δεν υπάρχουν σχόλια: