Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Μαζί με τους Αγίους




Ο ΟΣΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ  Ο ΕΝ ΚΑΛΥΜΝΩ,  7 Απριλίου

          Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έπαψε ποτέ ν’ αναδεικνύει νέους  αγίους και δεν θα παύσει ποτέ μέχρι το τέλος των αιώνων. Ανάμεσα στο πλήθος των νεοφανών Αγίων ανήκει και ο Όσιος Σάββας ο νέος από την Κάλυμνο.
          Γεννήθηκε στην ανατολική Θράκη το 1862 από πτωχούς γονείς και ήδη από την παιδική του ηλικία επιθυμούσε να γίνει μοναχός. Παρά την αντίθετη γνώμη της μητέρας του, στην ηλικία των 12 ετών έρχεται στη σκήτη της Αγίας Άννας του Αγίου Όρους, όπου έγινε δεκτός και ασκήθηκε για 12 χρόνια. Το 1887 πήγε προσκυνητής στους Αγίους Τόπους και εισήλθε στη Μονή Χοζεβά, όπου εκάρη μοναχός. Οι ληστρικές επιθέσεις όμως των μουσουλμάνων τον ανάγκασαν να επιστρέψει στο Άγιο Όρος. Κάποιες ανάγκες από εκεί τον έφεραν στην Αθήνα, όπου έμαθε ότι τον αναζητά ο Άγιος Νεκτάριος. ΄Ηρθε στην Αίγινα και παρέμεινε κοντά του μέχρι την κοίμησή του, τον οποίο και εκήδευσε.
          Έπειτα ως αγιογράφος, αφού ζωγράφισε την πρώτη εικόνα του Αγίου Νεκταρίου και την παρέδωσε στις μοναχές, έφυγε και ήρθε στην Κάλυμνο, όπου διετέλεσε εφημέριος της γυναικείας Μονής των Αγίων Πάντων αλλά και πνευματικός πατέρας των Καλυμνίων. Αναδείχθηκε θαυμαστός νηστευτής, εργάτης της νοεράς προσευχής αλλά και προστάτης των φτωχών. Διέπρεψε σε τέτοια αγιότητα βίου, ώστε έλαβε θεία χαρίσματα δια των οποίων θεράπευε τις ψυχές και τα σώματα των χριστιανών.
          Ο σιωπηλός κι ενάρετος πατήρ Σάββας κοιμήθηκε ειρηνικά στις 7 Απριλίου του 1948. Το ιερό λείψανό του παρέμεινε ως πολύτιμος θησαυρός όχι μόνο στην Κάλυμνο, αλλά για όλη την ορθοδοξία. Το έτος 1992 κατατάχθηκε από το Πατριαρχείο στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας.

Πηγή: «Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ», τ. 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: