Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Οι ιερές Ακολουθίες των Αχράντων Παθών του Κυρίου στην Ενορία μας.





          Ο Θεός μας αξίωσε κι εφέτος να επιτελέσουμε τις ιερές Ακολουθίες των Αχράντων Παθών του Κυρίου στην ενορία μας με τη δέουσα ευλάβεια και κατάνυξη έτσι όπως αρμόζει στα θεία γεγονότα της σωτηρίας μας.
          Ο ορθόδοξος λαός μας με την παραδοσιακή ευλάβεια που τον διακρίνει και με τη θερμουργό του πίστη συμμετείχε ολόψυχα και ανελλιπώς στις κατανυκτικές Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας και ιδιαίτερα στις Ακολουθίες των Παθών.
          Μέσα σε κλίμα κατανυκτικής ατμόσφαιρας πλήθη πιστών, πρωτοφανή θα λέγαμε για φέτος, προσήλθε για να εκφράσει την πίστη  και την ευλάβειά του στον Παθόντα και Αναστάντα Κύριο και να εκζητήσει το άπειρο έλεος και τη ευσπλαχνία Του. Ο ανθρώπινος παράδεισος στάθηκε ανίκανος να ικανοποιήσει τις βαθύτερες υπαρξιακές αναζητήσεις  του και ζούσε καθημερινά το αδιέξοδο και την προσωπική του κόλαση. Ο Σταυρός και το Πάθος του Κυρίου και η Ανάστασή Του άνοιξε το δρόμο προς τον αληθινό παράδεισο και ο άνθρωπος ζει τώρα εκεί όχι ως οι πρωτόπλαστοι, αλλά ως κατά χάριν θεοί.
          Η Εκκλησιαστική μας λατρεία μας μυεί και μας δίνει την δυνατότητα να βιώνουμε στο εδώ και το τώρα, στο «σήμερον», όλο αυτό το μυστήριο με άπειρο κάλλος και ευπρέπεια. Αυτή η υπέροχη βυζαντινή υμνωδία με τους ανεπανάληπτους υμνολογικούς τύπους της κατανύγει την καρδιά του πιστού και τον ευφραίνει πνευματικά. Κι όταν μάλιστα εκτελούνται από μαστόρους και γνώστες της βυζαντινής μας μουσικής τότε έχουμε αληθινή πανδαισία.



          Εντυπωσιακή ήταν κι εφέτος η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης που έγινε με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας, με θέμα: «ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕΣ ΚΥΡΙΕ;»
          Το απόγευμα της ιδίας μέρας έγινε η Ακολουθία του Επιταφίου καθώς και η λιτάνευση- περιφορά στους κεντρικούς δρόμους της Ενορίας  προς αγιασμό των ενοριτών μας. Περιττό είναι να ν’ αναφέρουμε, ότι εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην λιτανεία του επιταφίου κρατώντας αναμμένα τα κεριά της πίστης και της αγάπης προς τον ενταφιαζόμενο Κύριο, με την προσδόκα της Αναστάσεως.








Καλή Ανάσταση

π. γ. στ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλή Ανάσταση.
Ωραίες οι φώτο.
Και του χρόνου με υγεία!