Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Το επισφράγισμα μιας ζωής



ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ (ΙΑ΄)

 
          Με το μαρτυρικό του θάνατο επιβεβαίωσε ο άγιος τη ζωντανή του πίστη, αυτήν που προσπαθούσε να μεταλαμπαδεύσει με τα κηρύγματά του στους χριστιανούς. Το σχοινί της αγχόνης δίπλα στον Άψο ποταμό ήταν η τελική σφραγίδα στα ίδια τα λόγια του, που ήταν φρόνημα ψυχής, διαρκές βίωμά του. Στα λόγια που φανερώνουν ότι το μάτι του ήταν στραμμένο προς τα άνω. Όλα τα περιστατικά της εδώ ζωής του έπαιρναν νόημα από εκεί. Τίποτε δεν ήταν δυνατό να τον ξεκόψει από το σκοπό αυτό.
          «Τούτο σας λέγω και σας παραγγέλλω», έλεγε στους χριστιανούς. Καν ο ουρανός να κατεβεί κάτω, καν η γη ανεβεί επάνω, καν όλος ο κόσμος να χαλάσει, καθώς μέλλει να χαλάσει, σήμερον, αύριον, να μην σας μέλει τι έχει να κάνει ο Θεός. Το κορμί σας ας το καύσουν, ας το τηγανίσουν, τα πράγματά σας ας σας τα πάρουν, μη σας μέλει, δώσετέ τα. Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο όλος ο κόσμος να πέσει, δεν πρέπει να τα πάρει, εκτός και τα δώσετε με το θέλημά σας. Αυτά τα δύο να τα φυλάγετε, να μην τα χάσετε. Τώρα αδελφοί  μου, τί σημείον καρτερούμεν; Δεν καρτερούμεν άλλο παρά πότε να λάμψει ο πανάγιος Σταυρός εις τον ουρανόν περισσότερον από τον ήλιο, και να λάμψει ο γλυκύτατός μας Ιησούς Χριστός και ο Θεός επτά φοράς περισσότερον από τον ήλιον, με χίλιες χιλιάδες μυριάδες Αγγέλους, με δόξαν θεϊκήν».
          Έτσι, όταν το σημείο αυτό ή έστω ο προάγγελος του σημείου ήλθε για τον άγιο Κοσμά,  κράτησε μόνο ψυχή και Χριστό κι άφησε το κορμί του να το κρεμάσουν, πιστός στο κήρυγμά του, διδάσκαλος όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με το παράδειγμά του.
         
          π. Γ.

Σημείωση: οι συνεχείς αναφορές από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό οφείλονται επειδή το έτος αυτό έχει ορισθεί ως έτος «Κοσμά του Αιτωλού» από τη  Ιερά Σύνοδο της Εκκλησία της Ελλάδος. Γι’ αυτό και στο φετινό πρόγραμμα των  «Πρωτοκλητείων» είχε κυρίαρχη θέση  η ειδική εκδήλωση που έγινε με μεγάλη επιτυχία στο συνεδριακό κέντρο του πανεπιστημίου Πατρών από τη Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
          Ας έχουμε την ευχή του Πατροκοσμά.
         

Δεν υπάρχουν σχόλια: