Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Τα Χριστούγεννα άλλοτε και τώρα


       
Εμείς οι κάπως προχωρημένοι στην ηλικία άνθρωποι αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον σύγχρονο και άχρωμο πνευματικά εορτασμό της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων των σύγχρονων νεοελλήνων.
          Ο κόσμος άλλοτε περίμενε να εορτάσει τα αληθινά Χριστούγεννα με την ανάλογη προετοιμασία δηλ. με το Παπαδιαμαντικό ήθος  και ύφος έτσι όπως περιγράφεται μέσα από την πέννα του μεγάλου Σκιαθίτη αγίου των ελληνικών γραμμάτων. Οι άνθρωποι προετοιμάζονταν για την μεγάλη ημέρα της χριστιανοσύνης με νηστεία, άσκηση και αγώνα, γιατί είχε γι’ αυτούς κάποιο νόημα και επεδίωκαν να  βιώσουν σε βάθος  τη γιορτή της γέννας του Χριστού.
          Το σχολείο τότε ενστάλαζε μέσα στις παιδικές ψυχές όλη τη μαγεία της άγιας νύχτας και ο δάσκαλος έδειχνε στους μαθητές του το λαμπερό αστέρι της Βηθλεέμ, όπου οι ταπεινοί ποιμένες γίνονταν οι πρώτοι προσκυνητές του νεογέννητου βασιλέα των ψυχών μας.
          Τότε οι άνθρωποι γιόρταζαν πραγματικά και ένοιωθαν τη μεγάλη χαρά της γιορτής, γιατί εμπνέονταν από την αγάπη και τη ελπίδα και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι συγκέντρωνε τα μέλη της οικογενειακής εστίας όπου κι αν βρίσκονταν, για να γιορτάσουν όλοι μαζί το μυστήριο το μέγα και παράδοξο. Και το όλο κλίμα το διακοσμούσε η παραδοσιακή αρχοντιά της χριστιανής νοικοκυράς.
          Και αυτά μεν τότε. Καθώς όμως περνούν τα χρόνια  εμείς οι μεγαλύτεροι έχοντας τα άγια βιώματα και τις παιδικές μας αναμνήσεις, νοιώθουμε μέσα μας έναν πόνο και μια θλίψη για τους ατίμητους θησαυρούς που χάσαμε και λυπούμαστε που οι νεώτεροι στερούνται την ομορφιά της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας. Μας παρέσυρε το ρεύμα της εκκοσμίκευσης και του μοντερνισμού που έκαναν τη μεγάλη γιορτή αγνώριστη. Φτάσαμε στο σημείο να γιορτάζουν Χριστούγεννα και άγιο Βασίλη έθνη και λαοί που δεν έχουν καμία γεύση από Χριστό και Εκκλησία. Δηλ. Χριστούγεννα χωρίς Χριστό!
          Πραγματικά αδυνατεί ν’ αναγνωρίσει κανείς το νεογέννητο Χριστό στη σύγχρονη φάτνη του ευδαιμονιστικού περιβάλλοντος. Ο Χριστός έχει αντικατασταθεί με «θλιβερές οπερέτες, με στολίσματα βιτρινών, με μουσικά ξενικά ακούσματα  στους δρόμους, με τα καθιερωμένα πλέον ρεβεγιόν, με εκδρομικές εξορμήσεις στα βουνά και στα χιονοδρομικά, ακόμη και με μεταβάσεις σε χώρες του εξωτερικού για να γιορτάσουν Χριστούγεννα με ξενικά ήθη κα έθιμα». Χριστούγεννα χωρίς ίχνος ορθόδοξης πνευματικότητας.
          Με την επικρατούσα νοοτροπία άδειασαν και αδειάζουν πολλά σπίτια γιατί οι νοικοκυραίοι τους έχουν αποδράσει σαν ένοχοι, κυνηγημένοι ακόμη και από τον ίδιο τον εαυτό τους.
          Έτσι τα παραδοσιακά Χριστούγεννα έγιναν  ένα νοσταλγικό παρελθόν. Η γιορτή έχει ξεθωριάσει και έχει χάσει την  παλιά αίγλη και γοητεία της. Σήμερα ζούμε μέσα σ’ ένα κλίμα αποχριστινοποιημένο και οι σύγχρονοι άνθρωποι αντί να γιορτάζουν τα  Χριστούγεννα, γιορτάζουν τα αντι- Χριστούγεννα.
          Μπορεί να μας θλίβει βέβαια η σημερινή κατάπτωση της γιορτής των Χριστουγέννων, έτσι όπως γιορτάζεται από τους σύγχρονους νεοέλληνες που επηρεάζονται από τα αντιπαραδοσιακά ρεύματα, αλλά υπάρχει και το ευσεβές λείμμα  για ν’ αναχαιτίζει κάτι τέτοιες συμπεριφορές. Υπάρχουν αυτοί που ξέρουν ν’ αντιστέκονται σε κάθε ξεχαρβάλωμα της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας και επιμένουν να γιορτάζουν τώρα και πάντοτε παραδοσιακά χριστιανικά ελληνικά Χριστούγεννα.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα με την ευχή της επιστροφής στη γνήσια  παραδοσιακή μας ταυτότητα όσο είναι ακόμη νωρίς.
   
Με πολλές ευχές
π.γ. στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: