Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Οικογένεια και ενορία




          Είναι ανάγκη ο πιστός να ενσωματωθεί μέσα στην Ενορία του και η θ. Λειτουργία να είναι μία κορυφαία εκδήλωση της ζωής της Ενορίας και όχι μία ατομική έκφραση. Ο Θεός γι’ αυτό κρύβεται για να Τον αναζητήσουμε στα πρόσωπα των αδελφών μας. Η σωτηρία είναι συμπαντική. Μέσα στα πλαίσια της Ενορίας θα σωθούν και τα άτομα τα μοναχικά και οι οικογένειες.
          Η Εκκλησία θα στηρίξει την ιερότητα της σχέσης του ανδρογύνου. Όλη η  συγκλονιστική ερωτική σχέση των συζύγων φεύγει από την επήρεια των δαιμόνων καθώς και από την άχαρη εγωιστική, βιολογική και αισθησιακή εξήγηση. Και χωρίς να χάνει τίποτε από τα βιολογικά και αισθησιακά της στοιχεία θα προστατεύεται και θα τρέφεται από την ευλογία του Θεού, που με τόση επισημότητα τη δίνει η Εκκλησία. Η χαρά των νεονύμφων είναι η χαρά όλης της Εκκλησίας και η Εκκλησία ξέρει και μπορεί να συντηρεί και να αυξάνει τις χαρές τους. Και βέβαια όπου λέμε Εκκλησία, εννοούμε και την Ενορία.
          Μέσα τα πλαίσια της Ενορίας τα παιδιά είναι ο καρπός της ευλογίας και έρχονται στον κόσμο  οχυρωμένα από την αγάπη, την ευχαριστία και τις προσευχές όλης της Ενορίας. Κι αν χάσουν ακόμα τους γονείς τους, δεν μένουν ορφανά, γιατί η Ενορία είναι ο φορέας της πατρότητας του Θεού, που αναλαμβάνει τους πάντες και αναπληρώνει τους πάντες.
          Αλλά και η ιερότητα των προσώπων των γονιών σώζεται και καλλιεργείται μέσα στα πλαίσια της Ενορίας. Όλη η Ενορία καταρτίζει τα παιδιά της και τους διδάσκει, ότι οι γονείς τους είναι αξιοσέβαστοι, όχι μόνο γιατί τους γέννησαν, αλλά γιατί τους δόθηκαν από το Θεό, για να Τον εικονίσουν στα παιδιά τους και να Τον αντιπροσωπεύουν.
          Ακόμα ισχυρή είναι η συμπαράσταση της Ενορίας στις δύσκολες ώρες της οικογένειας, στις αρρώστιες, ακόμα καις στις διχόνοιες. Επίσης η Ενορία μπορεί να παίξει ρόλο σημαντικό στη φιλανθρωπία. Μπορεί να γνωρίσει τα πάσχοντα και εμπερίστατα πρόσωπα και να τα βοηθεί με διακριτικότητα. Πολλοί Ναοί σήμερα με τη συνδρομή της Ενορίας συντηρούν γηροκομεία, σιτίζουν απόρους και ηλικιωμένους συμπαραστέκονται στους αρρώστους κ. λ. π.

Κ. Γανωτή, Οικογένεια και Ενορία

Δεν υπάρχουν σχόλια: