Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σταχυολογήματα από το κοινωνικό κήρυγμα του Προφήτη Ησαϊα



          Πολλοί σήμερα κοινωνιστές  και αγωνιστές της κοινωνικής δικαιοσύνης καυχώνται αυτάρεσκα ότι στρέφονται εναντίον του κοινωνικού καταστημένου και του κεφαλαίου που αδικεί και εκμεταλλεύεται τους φτωχούς και αδύνατους της κοινωνίας. Δεν γνωρίζουν όμως καλά την ιστορία και καταλήγουν σε γελοίες διακηρύξεις.
          Χιλιάδες χρόνια π. Χ. ένας θεόπνευστος εργάτης του Θεού, ο προφήτης Ησαϊας  με την καθαρή και χωρίς περιστροφές φωνή του μαστίγωνε τους πλουτοκράτες της εποχής του και τους ασεβείς άρχοντες που αδικούσαν παράφορα το λαό του Θεού. Το Πνεύμα του Θεού φλόγιζε  το ζήλο του για την αληθινή λατρεία του Θεού. Είχε την βεβαιότητα ότι ήταν ο απεσταλμένος  του Θεού και με αυτή την προϋπόθεση απεύθυνε λόγους φοβερούς προς εκείνους που τους ανάγκαζε η άδικη συμπεριφορά τους να υψώνουν κραυγή αγωνίας για δικαίωση, όπως οι πτωχοί και οι αδικημένοι της γης.
          Ας δούμε ενδεικτικά κάποια φοβερά «ουαί».

          «Αλλοίμονο στους διεστραμμένους».
          «Αλλοίμονο σ’ αυτούς που λένε το πονηρό καλό και το καλό πονηρό. Σ’ αυτούς που θεωρούν το σκοτάδι φως και το φως σκοτάδι. Σ’ αυτούς που θεωρούν  το πικρό γλυκό και το γλυκό πικρό».
          Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη κατάντια  και η ελεεινότητα του ανθρώπου, η μεγαλύτερη αμαρτία, γιατί ανατρέπεται η φυσική τάξη και φαίνεται σε πόσο βάθος έχει φτάσει η διαστροφή του ανθρώπου. Αυτό είναι το τελευταίο σκαλοπάτι που μπορεί να φτάσει η καθώς πρέπει κοινωνία μας πριν πέσει στο βάραθρο, όταν το νοιώσουν σε βάθος οι λαοί.

          «Αλλοίμονο στους αλαζόνες».
          «Αλλοίμονο σ’ αυτούς που μόνοι τους χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους συνετούς και φαίνονται στα δικά τους τα μάτια σωστοί, δίκαιοι, επιστήμονες, ότι τα ξέρουν όλα».
          Εδώ πρόκειται για τους κούφιους, τους αλαζόνες και τους νταήδες που χορηγούν πιστοποιητικά αγιότητας και καλοσύνης στον εαυτό τους! Είναι οι «δικαιούντες εαυτούς».

          «Αλλοίμονο στους άδικους»
          «Αλλοίμονο στους ισχυρούς που πίνουν κρασί, και στους δυνατούς που ανακατεύουν κατά πόσον τους αρέσει, σ’ αυτούς που δίνουν δίκαιο στον ασεβή, γιατί δωροδοκούνται και αφαιρούν το δίκαιο του δικαίου. Γι’ αυτό, όπως καίγεται το καλάμι από τη φωτιά του κάρβουνου και κατακαίεται από τη φλόγα, έτσι η ρίζα τους θα γίνει στάχτη και το λουλούδι τους θα εξανεμισθεί σαν σκόνη, γιατί δεν θέλησαν να υπακούσουν στο νόμο του Κυρίου των δυνάμεων, αλλά παρέβησαν τις εντολές του αγίου Ισραήλ».
          Ο Προφήτης Ησαϊας  κτυπά τους άρχοντες και τους ηγέτες που αδικούν το φτωχό και δικαιώνουν τον πλούσιο, που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και ενδιαφέρονται μόνο για την καλοπέραση τους και την εξυπηρέτηση των οικείων. Επειδή όμως καταστρατηγούν το νόμο του Θεού, θα τους απορρίψει και θα τους παραδώσει στη φωτιά της οργής τους ο Θεός».
          Τα λόγια αυτά κήρυττε ο Ησαίας 750 χρόνια π. Χ. Όπως βλέπουμε είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι με τις ίδιες κακίες και με τον ίδιο ξεπεσμό. Πλεονέκτες, άρπαγες, άσωτοι, ψεύτες, διεστραμμένοι, αλαζόνες και άδικοι. Ο λόγος όμως του Θεού συνεχίζει να είναι ζων και «τομώτερος υπέρ πάσαν μαχαίραν» απευθύνεται και σήμερα σ’ αυτούς που καταστρατηγώντας του νόμο του Θεού, δεν διστάζουν τα καταπατούν τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους.
          Ο Θεός στέλνει  μήνυμα προς όλους και προειδοποιεί: Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη εκεί που δεν υπάρχει πίστη, ευσέβεια, ανθρωπιά και σεβασμός στον αιώνιο λόγο του Θεού.

          π Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: