Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Λόγοι Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου






  • Αν δεν θυμάσαι τον Κύριο, τότε δεν θα προσεύχεσαι και χωρίς την προσευχή, δεν θα παραμένει η ψυχή σου στην αγάπη του Θεού, γιατί η χάρη του Αγίου Πνεύματος έρχεται με την προσευχή.

  • Κι αν θέλεις να προσεύχεσαι καθαρά, γίνε ταπεινός, γίνε εγκρατής, εξομολογήσου ειλικρινά [..] γίνε υπάκουος, [..] μείνε ευχαριστημένος με όλα, τότε ο νους σου θα καθαριστεί από τους μάταιους λογισμούς. Να θυμάσαι πως σε βλέπει ο Κύριος, γι’ αυτό πρόσεχε, μήπως λυπήσεις με κάτι τον αδελφό, μην τον κατακρίνεις και μη τον στενοχωρήσεις ούτε μ’ ένα βλέμμα.

  • Όσο πληρέστερη και ισχυρότερη είναι η πίστη και η εμπιστοσύνη του ανθρώπου στο Θεό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μέτρο της δοκιμασίας. Δοκιμάζεται η ελευθερία του ανθρώπου [..] και δοκιμάζεται «σκληρά». [..] όλα στη ζωή του γίνονται δύσκολα. Η συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι του χειροτερεύει, δεν τον εκτιμούν, αυτό πού ανέχονται σ' άλλους σ' αυτόν δεν το συγχωρούν, [..] το σώμα του εύκολα προσβάλλεται από ασθένειες. [..] όλα στρέφονται εναντίον του και το αποκορύφωμα είναι η ανυπόφορη θλίψη από τη θεία εγκατάλειψη. [..]  όταν ο Θεός δει την πίστη της ψυχής του αγωνιστή σε Αυτόν, όπως είδε την πίστη του Ιώβ, τότε τον οδηγεί σε αβύσσους και ύψη πού είναι απρόσιτα σ' άλλους .  


Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: