Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Αφανείς ήρωες

Ο Θεός στη ζωή μας πολλές φορές εμφανίζεται μέσα απ’ τις μορφές κάποιων απλών και οσίων ανθρώπων, όχι μόνο κληρικών, που πολλές φορές ζουν αθόρυβα ανάμεσά μας χωρίς να τους αντιλαμβανόμαστε. Δεν παρουσιάζουν κάποιες εντυπωσιακές κινήσεις ή προκλήσεις και εντυπωσιασμούς ή ακόμη και ακρότητες. Απλά ζουν διακριτικά, αθόρυβα, σεμνά, ταπεινά και ισορροπημένα. Συνήθως δεν τους πολυπροσέχουμε, τους αγνοούμε, δεν καταδεχόμαστε ν’ ασχοληθούμε μαζί τους. Ανακαλύπτουμε την αξία τους μόνον όταν φεύγουν απ’ αυτή τη ζωή και τότε καταλαβαίνουμε πόσο φτωχαίνει ο κόσμος από την απουσία τέτοιων ανθρώπων.
Λυπόμαστε για την αναχώρησή τους από το μάταιο αυτό κόσμο, αλλά και χαιρόμαστε γιατί αυτοί αναπαύονται στους κόλπους του Θεού. –Μερικά παραδείγματα:
Λ. χ. ένας πτωχός βιοπαλαιστής θεώρησε σκόπιμο να μοιράζει βιβλία πνευματικά και ας τον περιφρονούσαν οι συμπολίτες του.  Ένας μικροέμπορος μοίραζε από τα εμπορεύματά του σε φτωχούς ανθρώπους εντελώς δωρεάν. Ένας άλλος επαγγελματίας αποφάσισε να δίνει ένα μέρος από τα εισοδήματά του σε αρρώστους συμπολίτες του. Ένας κληρικός ζητιάνευε στην Αθήνα στα νυχτερινά κέντρα για να βοηθά τους φτωχούς κ. α.
          Υπάρχουν αμέτρητα τέτοια παραδείγματα ανθρώπων που με τη συμπεριφορά και την  αθόρυβη παρουσία τους γλυκαίνουν τον πόνο των αδελφών τους  και γιατί όχι,  κρατούν τον κόσμο στους ώμους τους και κάνουν χειροπιαστό το έλεος του Θεού μέσα στο βάρβαρο τρόπο της ζωής.
         

Γ.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: