Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

30 ΙΟΥΝΙΟΥ, Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων




          Η Εκκλησία μας σήμερα γιορτάζει τη σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων.
          Πώς έγινε αλήθεια η εκλογή τους;
          Μας εντυπωσιάζει, αλήθεια, ο τρόπος με τον οποίο ο Χριστός ξεχώρισε από το πλήθος που τον ακολουθούσε δώδεκα μαθητές που τους ονόμασε Αποστόλους. Ο ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει ότι η εκλογή τους έγινε μετά από ολονύκτια προσευχή. Ήθελε να εκλεγούν οι καλύτεροι και μας διδάσκει ότι πριν επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι να το αναθέτουμε στο Θεό. Η ευλογία τους από το Χριστό φανέρωνε τη γνησιότητα του αξιώματός τους. Δεν το πήραν από μόνοι τους, αλλά κλήθηκαν από το Χριστό σ’ αυτό.
          Ο Χριστός τους κάλεσε μαθητές και αποστόλους και τους παραχώρησε εξουσίες για να  επιτελέσουν το έργο τους. Τους έδωσε εξουσία κατά πνευμάτων ακαθάρτων και τη δύναμη να θεραπεύουν κάθε ασθένεια. Αυτό το φοβερό προνόμιο το έδωσε και στους αποστόλους.
          Επίσης τους απέστειλε να κηρύξουν το λόγο του Θεού, να αναγγείλουν την έλευση της Βασιλείας, να κάνουν θαύματα. Και όλα αυτά δωρεάν. «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε». Τα θαύματα που έκαναν ήταν δώρο του Θεού σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη. Οι απόστολοι δεν κόπιασαν για να τα αποκτήσουν. Όλα ήταν δώρο του Θεού. «Το θείον άπρατον» λέγει ένας άγιος της Εκκλησίας  μας.
          Η αποστολή αυτή ήταν περιορισμένη. Τους προετοίμαζε για τη μεγάλη αποστολή που τους περίμενε αργότερα μετά την ανάστασή Του στον κόσμο.  «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη». Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι παρά το ότι ήταν άνθρωποι πτωχοί, αφανείς, χωρίς σπουδαία καταγωγή, διαχειρίσθηκαν τη χάρη του Θεού κι έγιναν  κήρυκες της Βασιλείας  Του.
          Η Εκκλησία συνεχίζει το έργο των αποστόλων και είναι ταμιούχος της θ. χάριτος. Είναι ένα άμισθο πολύ-ιατρείο  που θεραπεύει τα σωματικά πάθη και τις ψυχικές ασθένειες. Στην εποχή Του ο Χριστός κατηγορήθηκε ότι ήταν φίλος   αμαρτωλών. Ο Χριστός όμως στέλνει τους μαθητές του να συναντήσουν όλους τους περιθωριακούς και συντετριμμένους και αμαρτωλούς για να τους θεραπεύσει τις ασθένειες ψυχής και του σώματος.
          Σήμερα η Εκκλησία γίνεται αποδέκτης ύβρεων, υποτιμητικών σχολίων μέχρι περιφρονήσεως. Παραταύτα δεν παύει να είναι η μεγάλη Μάνα του λαού μας, να τρέφει αμείωτα μητρικά αισθήματα, να συμμερίζεται τις ανάγκες και τα προβλήματα των παιδιών της και να θεραπεύει τις αρρώστιες τους  με αγάπη και με δωρεάν το φάρμακο της αθανασίας-τη Θ. Κοινωνία.
          Ακόμη στηρίζει με το λόγο της και τρέφει πνευματικά το λαό του Θεού. Κηρύττει το Χριστό και θεραπεύει τις ανάγκες των  ανθρώπων. Δηλ. συνεχίζει να επιτελεί το αποστολικό έργο.
          Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσευχόμαστε να μας χαρίζει ο Θεός άξιους διαδόχους των αγίων Αποστόλων που θα εκπληρώνουν με θυσία και αυταπάρνηση το σωτήριο θέλημα Του.

          π. γ. στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: