Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Πεντηκοστή- Γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας



 
          «Ο καρπός του Πνεύματος»

          Όποιος ζει μέσα στην Εκκλησία μπορεί να γίνει ένας καινούργιος άνθρωπος. Τον εμπνέει το Άγιον Πνεύμα  και η ζωή του γίνεται κατάκαρπος και καλλίκαρπος.  Ο Απ. Παύλος περιγράφει αυτή την καρποφορία και την «παραγωγή» αναφέροντας εννέα αρετές και όλες μαζί τις χαρακτηρίζει ως «καρπό του Αγίου Πνεύματος».
          Ποιοι είναι αυτοί οι καρποί;
         
-         ΑΓΑΠΗ: Κορυφαία αρετή και θεμέλιο της χριστιανικής ζωής. Αγαπώ σημαίνει όχι απλά συμπαθώ κάποιον, αλλά θυσιάζομαι γι’ αυτόν κατά το πρότυπο του Ιησού Χριστού.
-         ΧΑΡΑ: Προέρχεται από το γεγονός της συνειδητοποίησης ότι ο άνθρωπος είναι παιδί του Θεού αγαπημένο. Ότι ήρθε γι’ αυτόν Σωτήρας, Λυτρωτής και σωτηρία- αιώνια ζωή.
-   ΕΙΡΗΝΗ: Ψυχική κατάσταση ακριβή, περιζήτητη, απαλλαγμένη από τις ενοχές και το βάρος των παρεκτροπών και των παραβάσεων του θελήματος του Θεού.
-    ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ: Περιμένει, υπομένει, συγχωρεί πάλιν και πολλάκις, ανέχεται αμνηστεύει, περιβλέπει, δίνει χρόνο για νέο ξεκίνημα.
-   ΧΡΗΣΤΟΤΗΤΑ: Η καλοσύνη, η διάθεση για ό, τι καλό.
-  ΑΓΑΘΩΣΥΝΗ: Η πηγαία διάθεση της ψυχής για όμορφα έργα αγάπης, η διακονία στους έχοντας ανάγκη.
-  ΠΙΣΤΗ: Η απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό. Η ακλόνητη πεποίθηση στην ύπαρξη και παρουσία του Θεού ως της μόνης πραγματικότητας ζωής και σωτηρίας.
-  ΠΡΑΟΤΗΤΑ: Όχι νοσηρή παθητικότητα, αλλά ειρηνική κατάσταση και αυτοκυριαρχία όταν η ψυχή δοκιμάζεται από πειρασμούς και δυσκολίες.
-ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ: Αυτοκυριαρχία στις άτακτες παρορμήσεις του εαυτού μας. Αγώνας για ελευθερία από πάθη και κατώτερα ένστικτα και επιθυμίες. Κυριαρχία του πνευματικού έναντι του γεώδους και υλικού.

π. γ. στ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: