Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ομιλία κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Πατρών



27 Μαΐου, Ιερά μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, του Ομολογητού

 
`        Η Εκκλησία μας την 27 Μαΐου γιορτάζει τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, ενός λαοφιλούς αγίου, του οποίου το ιερό Λείψανο είναι τεθησαυρισμένο  στον ομώνυμο περικαλλή ι. Ναό που βρίσκεται στο Νέο Προκόπη Ευβοίας.
          Στην πόλη μας τιμάται επ’ ονόματι του ο ισόγειος Ναός του νέου ιερού Ναού του Αγ. Ιωάννου στην οδό Βενιζέλου, του οποίου προΐσταται ο ευλαβής και ακάματος προϊστάμενος πρωτ. π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος.  Στον εορτάζοντα  και κατάμεστο από πιστούς και πολλών αδελφών κληρικών, Ι. Ναό προσκλήθηκε να συμμετάσχει και να ομιλήσει στην ι. Ακολουθία του Εσπερινού, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας.
          Συνοπτικά τα κύρια σημεία της ομιλίας έχουν ως εξής:
          Έγινε αναφορά στα κοινά γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας, όπως ο προσωπικός πνευματικός αγώνας, η υπακοή στο θέλημα του Θεού και η τήρηση των θείων εντολών. Τα στοιχεία  αυτά είναι απαραίτητα για την επίτευξη του βασικού στόχου που θέτει και προβάλλει  η Εκκλησία και που είναι ο αγιασμός και η σωτηρία. Γι’ αυτό άλλωστε και καθημερινά τιμάται η μνήμη ενός ή περισσότερων αγίων, γιατί κάθε γιορτή είναι μία κλήση για να προσεγγίσουμε τους αγίους του Θεού, να πάρουμε μαθήματα αγιότητας και ν’ αγωνιζόμαστε να τους μιμηθούμε.
          Αυτό το ασκητικό και μαρτυρικό φρόνημα, το οποίο δυστυχώς απουσιάζει από την εποχή μας, οδηγεί στην κάθαρση της καρδιάς από τα πάθη, για να φοιτήσει το Άγ. Πνεύμα και ν’ αγιάσει τον άνθρωπο κατ’ άμφω, δηλ. το σώμα και την ψυχή του. Εξαγιάζεται όλος ο άνθρωπος, όπως συνέβη και τον όσιο Ιωάννη, που έλαβε  το εξαιρετικό προνόμιο η χάρη του Θεού να αφθαρτοποιήσει το σώμα του, να το κάνει ιερό Λείψανο, που ευωδιάζει και θαυματουργεί. Γι’ αυτό και πλήθη πιστών προσέρχονται για να προσκυνήσουν και να έχουν μία τέτοια υψηλή πνευματική και σωματική επαφή με το ιερό του Λείψανο. Ο άνθρωπος θέλει να εγγίσει, να πιάσει, να γευτεί. Είναι το θαύμα της ψηλάφησης του απ. Θωμά στο σώμα του αναστημένου Χριστού. Το μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, ο αρραβώνας της ανάστασης των σωμάτων, που φανερώνεται και συνεχίζεται στα άφθαρτα Λείψανα των Αγίων. Ο ασπασμός ενός αγίου Λειψάνου μεταδίδει χάρη στο σώμα μας. Κάνει τα αισθητήρια μας να αισθάνονται και να συνειδητοποιούν τόσο  το περιορισμένο και το φθαρτό όσο και το άπειρο και το άφθαρτο. Και η μετάγγιση αυτή περνάει μέσα από τα νεκρά, αλλά ζωηφόρα σώματα των Αγίων και περνούν σταδιακά και στα σώματα.
          Ο άνθρωπος είναι ένα όν πλασμένο από τον Θεό με υψηλές προδιαγραφές και βρίσκει την πληρότητα του, όταν δοξάζει και λατρεύει τον Θεό φθάνοντας στον αγιασμό μέσα από συνεχή και αδιάκοπο αγώνα. Ό, τι άλλο του σερβίρεται είναι απάτη και ψευδαισθήσεις.
          Η ζωή είναι δίπλα μας και μας προσκαλεί.
          Οι  Άγιοι είναι δίπλα μας και μας προσκαλούν στην περιπέτεια του αγώνα, για να βρούμε ποιοι είμαστε μέσα από την έμπονη άσκηση, τον αγώνα και την καθαρή προσευχή.
          Ας μην λησμονούμε, ότι η αγιότητα δεν δρα εξουσιαστικά, αλλά διακριτικά και ταπεινά. Δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά στις αθέατες πλευρές της καθημερινότητας και στους ψυχικούς τόπους ανωνύμων υπάρξεων.
          Είθε ο Όσιος Ιωάννης ο θαυματουργός και ομολογητής της πίστεως να είναι πάντα μαζί μας προς την πορεία του αγιασμού και της σωτηρίας.

   Χριστός Ανέστη

π.γ.στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: