Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η Αγία Σοφία ανήκει στην οικουμενική Ορθοδοξία



          Τη μετατροπή του ιστορικού Ναού της του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί ζήτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. Η προκλητική αυτή θέση του Τούρκου πολιτικού δείχνει ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν ενδίδει σε διεθνείς πιέσεις για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά αντίθετα επιτίθεται.
          Στην περίπτωση της Αγια- Σοφιάς, υπάρχει οικουμενικό Κίνημα  με μεγάλες διαστάσεις που ζητά να αποδοθεί ο ιερός Ναός στο Πατριαρχείο και να επαναλειτουργήσει ως Ναός της Οικουμενικής Ορθόδοξης χριστιανοσύνης, όπως ήταν αρχικά. Η Τουρκία  ως απάντηση σ’ αυτή την ιστορικά και δημοκρατικά τεκμηριωμένη απαίτηση, απαντά, δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ότι θα μετατρέψει το Ναό σε τζαμί.
          Ήδη αναπτύσσεται κίνημα αντίστασης σ’ αυτή την πολιτική με συλλογή υπογραφών, μέσω διαδικτύου. Να τονίσουμε , επίσης, ότι ενώ η Τουρκία αρνείται να παραδώσει τον Ι. Ναό  της Αγίας Σοφίας, στο φυσικό του ιδιοκτήτη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και απειλεί να μετατρέψει  σε τζαμί, την ίδια στιγμή, επεμβαίνει ωμά στα εσωτερικά μας ζητήματα και απαιτεί, με ρόλο προστάτη  των από όπου γης μουσουλμάνων, να ανεγερθεί τέμενος στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
          Έχουμε τη θέση, ότι οι πολίτες που ζουν στη χώρα μας πρέπει να έχουν την ελευθερία και τη δυνατότητα να ασκούν ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά και λατρευτικά τους καθήκοντα, σύμφωνα με τους νόμους του Κράτους μας, όπως συμβαίνει και με μας του Ορθόδοξους Χριστιανούς και όπως θέλουμε να συμβαίνει και με τους Χριστιανούς που ζουν σε άλλες χώρες.
          Δεν αρνούμαστε, επομένως, για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα να έχουν νόμιμο τον τόπο λατρείας τους. Άλλο πράγμα όμως αυτό και άλλο να μας «υπαγορεύει» η Τουρκία, το πώς θα ενεργήσουμε σχετικώς. Θα ήταν εγκληματική και άφρονη η πολιτική που εκ των πραγμάτων θα αναγόρευε προστάτη την Τουρκία. Και αυτό θα συμβεί αν η νομιμοποίηση λειτουργίας τζαμιών στη Χώρα μας γίνει ως υπαναχώρηση σε τουρκικές πιέσεις ή στη βάση «αμοιβαίων ενεργειών».
          Ο σεβασμός της Αγίας Σοφίας και η επαναλειτουργία του ως Ορθόδοξου Ναού είναι υποχρέωση της Τουρκίας με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν αποτελεί εσωτερική της υπόθεση. Αντίθετα το πού και το πώς, θα λειτουργήσει τζαμί για τους μουσουλμάνους που ζουν π. χ. στην Αθήνα είναι καθαρά εσωτερική και η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο.  

Εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», 21|  11| 2013 ,φ. 906

Δεν υπάρχουν σχόλια: