Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η προς Κύριον εκδημία του Λαμπαδαρίου ιεροψάλτη του ιερού ναού μας, Χριστόφορου Τσικνή




             




Μετά από πολυώδυνες και σοβαρές ασθένειες και για μεγάλο χρονικό διάστημα που έφθειραν την υγεία του αείμνηστου Χρυσοφόρου Τσικνή, λαμπαδαρίου πρώην ιεροψάλτη του ιερού Ναού μας, ήρθε το τέλος της επί γης ζωής του. Η εκδημία του μας γέμισε με άφατο πόνο, γιατί επί πολλά χρόνια συνεργαστήκαμε ως εργάτες της Εκκλησίας χωρίς προβλήματα ή άλλες δυσκολίες.
            Ο αείμνηστος φίλος και ιεροψάλτης, αγαπητός Χριστοφόρος, Χιώτης την καταγωγή, υπηρετούσε ως αστυνομικός στη Διεύθυνση Πατρών και συγχρόνως προσελήφθη και ως ιεροψάλτης του ι. Ναού όπου τον διακόνησε για πολλά χρόνια. Η μακροχρόνια συνεργασία μας άφησε να φανεί το ανεπίληπτο του χαρακτήρα του, το ορθόδοξο ήθος του, η ταπείνωση, ο ήπιος χαρακτήρας του, η συνέπεια στο διακόνημά του, άνθρωπος βαθειάς πίστεως και ευσέβειας, με συνείδηση της ιεροψαλτικής του ιδιότητας και με μυστηριακή ζωή τιμούσε επάξια το ψαλτήρι ως μέλος της εκκλησιαστικής μας οικογένειας.
            Ήταν άνθρωπος της υπομονής και της ελπίδας. Πάλευε καθημερινά, χρόνια τώρα, με σοβαρές και απειλητικές αρρώστιες, αλλά πάντα υπέμενε αυτός, όπως και η οικογένεια του, τη μαρτυρική του πορεία, που είχε ως κατάληξη τη λύτρωση από τα πολυώδυνα βάσανα.
            Είναι αλήθεια ότι ο ιεροψαλτικός κόσμος έχασε ένα επίλεκτο μέλος του και η Εκκλησία έναν αξιόλογο  και υποδειγματικό εργάτη του αναλογίου.
            Η εξόδιος ακολουθία έγινε από τον  ιερό Αγ. Γεωργίου Λάγγουρα  την Τρίτη και ώρα 3 μ. μ. εν μέσω πλήθους λαού. Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ με τη συμμετοχή πλήθους κληρικών  και φυσικά του ιεροψαλτικού κόσμου, ενώ η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο των Ροϊτίκων Πατρών. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας με λίγα λόγια και περιεκτικά σκιαγράφησε την προσωπικότητα του εκλιπόντος τόσον ως αστυνομικού οργάνου προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο, όσον και ως ιεροψάλτη στο αναλόγιο του Ι. Ναού μας.
            Σύσσωμο το εκκλησιαστικό συμβούλιο και οι ιερείς του ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας συμμετείχαν στην  εξόδιο ακολουθία καταθέτοντας άνθινο στεφάνι στη μνήμη του αείμνηστου Χριστοφόρου Τσικνή εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του μεταστάντος αδελφού, όπως  και εκ μέρους των πιστών ενοριτών μας. Η ιεροψαλτική διακονία και το εκκλησιαστικό ήθος του θα μείνουν για πολύ χαραγμένα στο νου και την ψυχή μας.
            Του αείμνηστου ιεροψάλτη μας  Χριστοφόρου αιωνία η μνήμη.

            Πρωτ. Γερ. Άγγ. Στανίτσας                   

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός ας τον αναπαύει.

Υπομονής άνθρωπος.

Χριστός Ανέστη.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός ας τονα αναπαύσει.

Γλυκός άνθρωπος γεμάτος γλυκήτητα και καλοσύνη.

Αιωνία του η μνήμη. Θα μας λείψει πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Τι καλός ανθρωπος δεν περιγραφεται.πολυ ευγενικη ψυχη.γλυκήτατος ιεροψάλτης.ταπεινος.στεναχωρηθηκα οταν το εμαθα.ο θεός ας τον αναπαύσει.