Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Aρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης (1928-2014)



          Το μεσημέρι της Κυριακής της Τυρινής, 2 Μαρτίου 2014, εκοιμήθη έως αναστάσεως, ως γνωστόν, στην Ι. Μονή της μετάνοιας του, Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, ένας άξιος λειτουργός της Εκκλησίας μας: Ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης.
          Εγεννήθη στο Αίγιο το 1928 από το 1972 έως το 2014 εγκαταβίωσε στην Ι. Μονή Πεντέλης.
          Από τη συγκλονιστική περιπέτεια της ζωής του, θα θυμόμαστε πάντοτε το πόσο τον απασχολούσε η εποχή μας και τα πραγματικά, καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Η όλη θεολογία του παπα-Τιμόθεου, ο οποίος, σημειωτέον, υπήρξε μία βαθύτατα εκκλησιαστική προσωπικότητα, ήταν αφιερωμένη στην υπέρβαση της παραδεδομένης αντιθέσεως μεταξύ Εκκλησίας και κόσμου. «Η Εκκλησία είναι Εκκλησία», έλεγε, «εφ’ όσον υπάρχει για τον κόσμο. Τα προβλήματα, αλλά και  τα ενδιαφέροντα του σύγχρονου ανθρώπου είναι ο χώρος, εντός του οποίου ο Θεός σήμερα ενεργεί. Η Εκκλησία κηρύττει τον Χριστό με ρεαλισμό στον κόσμο που έχει μπροστά της εδώ και τώρα και όχι εκεί και κάποτε». Και με τη χαρακτηριστική ζωντάνια του φώναζε: «Βάλτε στην καρδιά σας Χριστό και Ελλάδα και μη φοβάστε τίποτα».
          Οι αντιλήψεις αυτές, που υπάρχουν διάσπαρτες και στα πολλά βιβλία του, άσκησαν μεγάλη επίδραση στον λαό και ιδιαίτερα στην νεολαία. Παιδιά, νέοι και γέροι τον υπεραγαπούσαν, διότι τους μετέδιδε θάρρος για την ζωή. «Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος χωρίς την Χάρη του Θεού», έλεγε και έγραφε, ο ελπιδοφόρος λειτουργός της Εκκλησίας. Και απ’ αυτήν την Χάρη, μπορεί ν’ αντλεί συνεχώς κάθε άνθρωπος, ιδίως ο περιθωριακός, για να αναγεννάται την κάθε στιγμή.
          Η κηδεία του και η ταφή του ήταν πάνδημη. Κληρικοί  παντός βαθμού απ’ όλην την Ελλάδα, σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο της Πεντέλης, εκπρόσωποι συλλόγων και της αγαπημένης του Α. Ε. Κ. και μαθήτριες και μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, του έδωσαν με συγκίνηση τον «τελευταίο ασπασμό» και τον συνόδευσαν στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Πεντέλης.
          Τώρα ζώντες και περιλειπόμενοι, ως έχοντες ελπίδα, μπορούμε να ωφεληθούμε από τα γραπτά έργα του παπα- Τιμόθεου, για να προχωρούμε περισσότερο στην αλήθεια, δηλ. στην ορθοδοξία.
          «Όταν ο ήλιος δύει, τότε-όχι όταν μεσουρανεί- λέμε ότι βασιλεύει. Σήμερα, που ο αδελφός μας Τιμόθεος δύει, βασιλεύει στην αγκαλιά του Θεού». 

Στέλιος  Αραβαντινός, θεολόγος ( επικήδειος λόγος)    

Δεν υπάρχουν σχόλια: