Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ανεπανάληπτη η ελληνίδα μάνα



            Η αγωνία των ελληνίδων μανάδων για το φαγητό των παιδιών τους, ακόμη και μετά την ενηλικίωσή τους, αποτελεί κάτι μεταξύ αστείου και περίεργου για τους ξένους, γι’ αυτό και αποτέλεσε το θέμα της ταινίας που προβάλλεται  στο εξωτερικό και προκαλεί κατάπληξη και θαυμασμό. Η ταινία παρουσιάζει την ελληνίδα μάνα ως ένα σπάνιο είδος, αλλά όχι υπό εξαφάνιση.
            Ευλογημένη από τον Θεό, η ώρα του φαγητού η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στις συνήθειες της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας. Όλοι γύρω από το μεσημεριανό τραπέζι, η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά, ενώνονται ως οικογένεια, επικοινωνώντας, ανταλλάσσοντας απόψεις, αγωνίες και προβληματισμούς, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά την ενότητα του σπιτικού.
            Η συμβολική αυτή διάσταση που έχει το φαγητό στην ελληνική πραγματικότητα, ακολουθεί υποσυνείδητα την ελληνίδα μάνα σε όλη τη ζωή. Από νηπιακή και μαθητική ηλικία μέχρι και την φοιτητική, αλλά και την συζυγική, το «τάπερ της μαμάς» συνοδεύει το παιδί, ξεπερνώντας όχι μόνο τα όρια της πόλης, αλλά ακόμα και τα ελληνικά σύνορα.
            Είναι αυτός ο αδιάρρηκτος δεσμός των Ελλήνων, όπου γης, με την οικογένεια τους, που καθιστά το σπιτικό καταφύγιο και απάνεμο λιμάνι, όπου προστρέχουμε και αντλούμε δυνάμεις, για να συνεχίσουμε ανανεωμένοι τον αγώνα της ζωής.

Πηγή: Περιοδικό «Αγία Λυδία», τ. 490-2014

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλο...!!!