Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Εκκλησία και Ιεραποστολή



      «Έρχου και ιδε….», αυτό το βαρυσήμαντο μήνυμα που απηύθυνε ο απόστολος Φίλιππος στον Ναθαναήλ, απευθύνει και σήμερα η Εκκλησία μας  στη σύγχρονη αναζήτηση του κόσμου για λύτρωση και σωτηρία. Και τούτο γιατί δεν σταματά ποτέ η πείνα και η δίψα του κόσμου για την αλήθεια. Η Εκκλησία απευθύνει το μήνυμά της και την πρόσκλησή της σ’ αυτούς που δεν γνώρισαν ακόμα το Χριστό και την αναμένουν εναγώνια ή γι’ αυτούς που κάποτε έμαθαν κάτι για τον Ιησού Χριστό, αλλά στην πορεία τον λησμόνησαν, φθάνοντας μάλιστα και στο σημείο να μιλούν για το «θάνατο του Θεού». Και σε μια κοινωνία που έχει φτάσει στο σημείο να υποκαθιστά τη σκέψη του ανθρώπου σε μηχανιστικό τρόπο ζωής εν τούτοις δεν παύει η αγωνιώδης αναζήτηση του Χριστού, όπως και εκεί που δεν έχει ακουστεί ακόμη ούτε λέξη για τον Χριστό.
            Τον Χριστό αναζητεί σήμερα ο άνθρωπος όπου κι αν βρίσκεται. Και αυτό είναι  εύκολο να το διακρίνει κανείς ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι απογοητευμένοι από τα διάφορα ναρκωτικά της εποχής καθώς και την κατάχρηση του πανσεξουαλισμού, αναζητούν κάτι που θα τους γεμίσει το κενό και θα τους δώσει νόημα στη ζωή τους.
            Αλλά τέτοια πείνα και δίψα  Χριστού βρίσκουμε ακόμη και μέσα στον κατ’ ευφημισμό χριστιανικό κόσμο που αποτελείται από μία πανσπερμία αιρέσεων και πλάνης. Εκτός της ομολογημένης αθεΐας υπάρχει και  η κρυφή αθεΐα την  οποία εκπροσωπεί η πολυποίκιλη πλάνη που βλάπτει περισσότερο τους εντός αυτή η αθεΐα, γιατί αλλοιώνει και παραμορφώνει το πρόσωπο του Χριστού, ένα Χριστό που δεν μπορεί να σώσει τον άνθρωπο. Όλοι λοιπόν εκείνοι που ζουν μέσα στην παραζάλη των αιρέσεων, υψώνουν ικετευτικά τα χέρια ζητώντας την αλήθεια. Ζητούν αληθινή λύτρωση την οποία μάταια περιμένουν τόσους χρόνους από ένα παραμορφωμένο αιρετικό χριστιανισμό.
            Ποιος όμως μπορεί να προσφέρει στον κόσμο το Χριστό που σώζει; Μόνο η Ορθοδοξία, γιατί μόνο αυτή έχει ακέραιο το Χριστό και ανόθευτο, όπως φανερώθηκε ο ίδιος στον κόσμο. Ποια όμως Ορθοδοξία; Αυτή που γιορτάζουμε σήμερα, την ομολογήσαμε και υποσχεθήκαμε, ότι θα χάσουμε ακόμη και τη ζωή μας γι’ αυτή όπως αναφέρει και το σημερινό «Συνοδικό» που ακούσαμε σήμερα  στις Εκκλησίες μας.
Στο «Συνοδικό» αυτό δεν καταδικάζεται μόνο η Εικονομαχία, αλλά και κάθε αίρεση και διαστρέβλωση της χριστιανικής αλήθειας.
Η ορθόδοξη ιεραποστολή είναι συνδεδεμένη με την ίδια την Ορθοδοξία, γιατί μόνο αυτή σώζει και ελευθερώνει τον κόσμο και οδηγεί στη σωτηρία. Αυτός ο χριστιανισμός πρέπει να είναι το περιεχόμενο της ιεραποστολικής μας μαρτυρίας μέσα τον κόσμο.
Η Ορθοδοξία αυτή που κηρύττει σήμερα η Εκκλησία μας είναι το σημαντικότερο αίτημα των καιρών μας, γιατί μόνο σαν φορείς της πατερικής παράδοσης  μπορούμε να κάνουμε σωτήρια ιεραποστολή καταθέτοντας την ιεραποστολική μας μαρτυρία στον σύγχρονο κόσμο.

            π. γ. στ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: