Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Η Ορθοδοξία δεν είναι ιδεολογία


            Στις μέρες μας έχουμε ζήσει έντονα ανακατατάξεις στην περιοχή των ορθοδόξων λαών των Βαλκανίων. Μέσα σ’ αυτές τις αλλαγές ορισμένοι συνειδητοποιώντας ότι η ορθόδοξη πίστη είναι το κύριο συστατικό της ταυτότητάς τους, την θεώρησαν στοιχείο της εθνικής τους ιδεολογίας. Ουσιαστικά, χωρίς να υπάρχει κακή πρόθεση, την υποβίβασαν σε σύστημα ιδεών και σε σημαία αγώνων, άσχετων τις περισσότερες φορές με την μεταμόρφωση του ανθρώπου, ο οποίος έχει παραμορφωθεί από την αμαστία.
            Η Ορθοδοξία δεν συμβιβάζεται με εθνικισμούς και ιδεολογίες. Είναι η ουσία της ζωής που δεν γνωρίζει σύνορα και εθνικές διαφορές. Η Ορθοδοξία είναι η Εκκλησία, σώμα Χριστού και «κοινωνία θεώσεως». Περιέχει τα έθνη και δεν πρέπει  να περιορίζεται μέσα στα στενά ιδεολογικά πλαίσια ενός έθνους. Μεταμορφώνει τα έθνη σε Εκκλησία του ζώντος Θεού.
            Ο ορθόδοξος βέβαια, αγαπά και τιμά το έθνος του, όπως αγαπά και τιμά τους γονείς  και τους οικείους του. Όμως η αγάπη του αυτή, μέσα στο μυστήριο της Εκκλησίας ξεχειλίζει και γίνεται οικουμενική αγάπη. Η Ορθοδοξία ως καθολική αλήθεια δεν γνωρίζει περιορισμούς και αντιπαραθέσεις.


π. Θ. Βαμβίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: