Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

«Διωγμός αντίστοιχος των σφαγών του Διοκλητιανού»





            Αυτά που συμβαίνουν στη Συρία είναι συγκλονιστικά σχετικά με τις σφαγές και τις καταπιέσεις που υφίστανται οι χριστιανοί από τους σκληρούς ισλαμιστές. Η αναφορά της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», 19-5-2013, είναι χαρακτηριστική. Αντιγράφουμε :
            «Ένα εκατομμύριο χριστιανοί, επί συνόλου 2,5 εκατομμυρίων-και αρκετές δεκάδες χιλιάδες αλεβίτες- είναι ο στόχος των μουσουλμάνων «εξεγερμένων» στη Συρία με προτεραιότητα τη σφαγή των χριστιανών κληρικών και την καταστροφή των εκκλησιών τους. Εκκλήσεις από το Βατικανό, τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και τις κυβερνήσεις της Ελλάδος, της Ρωσίας, του Καναδά και των άλλων χωρών μένουν αναπάντητες. Το γερμανικό « SPIEGEL» προεξοφλούσε στις αρχές Μαΐου ότι αν συνεχισθεί ο εμφύλιος, «το μέγα θύμα» του δεν θα είναι ούτε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ άλ Άσαντ ούτε το Ιράν. Θα είναι δυστυχώς το χριστιανικό κομμάτι του πληθυσμού της».
            Αξιοπρόσεκτο όμως είναι και το σχόλιο του ορθοδόξου περιοδικού «ΣΩΤΗΡ» τ. 2069 το οποίο αναφέρει τα εξής:
            «Και τα αποτελέσματα; Πέντε Σύροι κληρικοί, από τους οποίους δυο Ορθόδοξοι έχουν σκοτωθεί, και 11 κατέφυγαν στο εξωτερικό, κυρίως στο Λίβανο και στην Ιορδανία. Η τύχη των δύο ιεραρχών που απήχθησαν στο Χαλέπι πριν από 7 εβδομάδες, του ελληνορθοδόξου Μητροπολίτου κ. Παύλου και του  Συροιακωβίτου Μητροπολίτου κ. Ιωάννου, εξακολουθεί να αγνοείται. Ο αριθμός των Σύρων χριστιανών που σκοτώθηκαν, δολοφονήθηκαν ή αγνοούνται, «πιστεύεται ότι έχει ξεπεράσει τους 1.220», αναφέρει δελτίο της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ στις 16-4-2013.
            Μεταξύ αυτών και πολλοί Ιρακινοί χριστιανοί που κατέφυγαν στη Συρία για να γλυτώσουν από τους διωγμούς στο Ιράκ. «Έχουμε διωγμό αντίστοιχο των σφαγών του Διοκλητιανού», δήλωσε στο αραβικό CNN συροιακωβίτης κληρικός στο Αμμάν πριν από 4 εβδομάδες και πρόσθεσε: «Όσοι δεν προλάβουν να φύγουν, θα έχουν την τύχη των ομοδόξων μας στο Ιράκ».
            Εξ άλλου Σύροι χριστιανοί που κατάφυγαν στο Ρειχανλί της Τουρκίας «δέχονται πίεση» από τους Σύρους μουσουλμάνους. Αφήνουμε το τι γίνεται από ετών στη Νιγηρία, όπου το σύνθημα είναι: «Όποιος προσβάλλει το Ισλάμ, πρέπει να θανατώνεται» και όπου δεν καίνε μόνο τις εκκλησίες, αλλά πρόσφατα και τους χριστιανούς!... Αλλά και στην Αίγυπτο οι Κόπτες χριστιανοί υφίστανται σκληρό διωγμό από τους μουσουλμάνους.
            Στο Ιράκ μετά τον Μάιο του 2005 αποκεφάλισαν τον ορθόδοξο κληρικό Παύλο Εσκαντέρ, σκότωσαν τον Αρχιεπίσκοπο Παύλο Ράχος και στη διετία 2010-2012 δολοφονήθηκαν, στραγγαλίστηκαν και εξαφανίσθηκαν πάρα πολλοί Ιρακινοί, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, στην πλειονότητα Χριστιανοί. Τα δε Χριστούγεννα του 2012 «δεν υπήρχε ούτε μία εκκλησία για να λειτουργήσει», διότι όλες είχαν ισοπεδωθεί ή πυρποληθεί.
            Αυτά και πολλά άλλα συμβαίνουν στον 21ο αι. έπειτα από επανειλημμένες διαθρησκειακές διασκέψεις και αποφάσεις του ΟΗΕ και άλλων διεθνών Οργανισμών για τις ανθρώπινες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δε ισχυροί της γης περί άλλα μεριμνούν και τυρβάζονται….

Δεν υπάρχουν σχόλια: