Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Τα έδωσε όλα!





Ένας ερημίτης, ονομαστός για την αρετή του, βρέθηκε κάποτε σε μία πολυσύχναστη πόλη. Καθώς περπατούσε, βλέπει έναν άνθρωπο νεκρό, πεταμένο στην άκρη του δρόμου, χωρίς να φέρει κανένα ένδυμα επάνω του. Συγκινήθηκε βαθιά. Βγάζει το επανωφόρι του και σκεπάζει τον γυμνό νεκρό.
Περιερχόμενος την πόλη, δεν άργησε να βρεθεί εμπρός σε παρόμοιο περιστατικό. Ένας άνθρωπος τουρτούριζε από το κρύο. Η συγκίνησή του ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Τι μπορούσε να κάνει; Αν έδινε το ένδυμα του, έπρεπε εκείνος να μείνει σχεδόν γυμνός. Η αγάπη όμως είναι εφευρετική, βρίσκει τρόπους για να εκδηλωθεί. Παρακάλεσε τον άνθρωπο, βγήκαν μαζί έξω από την πόλη και εκεί,  έβγαλε το ένδυμά του και το προσέφερε στον αδελφό του.
Στο δρόμο, καθώς επέστρεψε στο ερημητήριό του, συνάντησε γνωστό του άνθρωπο, ο οποίος τον ερώτησε απορημένος, ποιος τον γύμνωσε. Και ο ερημίτης που κρατούσε στα χέρια του το Ευαγγέλιο, υψώνοντάς το είπε: «Να, πάρε αυτό το ιερό βιβλίο».
            Συγκινητική η προσφορά του ανθρώπου αυτού του Θεού, που ένοιωσε βαθιά και εφήρμοσε με ακρίβεια την εντολή της αγάπης, προσφέροντας όχι το ένα  από τα δύο ενδύματα, αλλά όλα. Αυτό πρέπει να συμβαίνει όταν ο άνθρωπος κρατεί στα χέρια του και μελετά το άγιο και ιερό ευαγγέλιο. Να τα  θυσιάζει όλα. Αν κανείς χρησιμοποιεί τον Λόγο του Θεού προς πλουτισμό, οπωσδήποτε είναι εκτός ευαγγελικής αλήθειας.

Θ. Θεοφύλακτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: