Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στα «χέρια» των επιστημόνων και του Νational Geographic;


Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημόνων, καθώς και της συντακτικής ομάδας του Νational Geographic.
Αφορμή υπήρξαν οι ανασκαφές στο νησί Sveti Ivan (Άγιος Ιωάννης) στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές της Βουλγαρίας.
Οι ανασκαφές αρχαιολόγων έφεραν στην επιφάνεια μια σαρκοφάγο με ανθρώπινα οστά: μικρά κομμάτια κρανίου, οστά από το σαγόνι, φάλαγγα από χέρι ή αστράγαλο, ένα δόντι, και ένα κιβώτιο από ηφαιστειακή πέτρα με την επιγραφή «Θεέ σώσε τον υπηρέτη σου Θωμά. Προς Άγ. Ιωάννη 24 Μαΐου».
Τα οστά βρέθηκαν κάτω από την αγία Τράπεζα της Εκκλησίας. Το κιβώτιο με την επιγραφή δεν απετέλεσε ισχυρό τεκμήριο για τους εμπειρογνώμονες. Τις έντονες αμφισβητήσεις ήρθε να παρακάμψει η ανάλυση των οστών που έγινε με τη μέθοδο Άνθρακα 14 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Οι Τόμας Χίγκαμ και Κρίστοφερ Ράμσεϊ προσπάθησαν να χρονολογήσουν τα οστά, αλλά μόνο η φάλαγγα περιείχε αρκετό κολλαγόνο για να μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος του Άνθρακα 14.
Τα αποτελέσματα εξέπληξαν καθώς απεδείχθη ότι πρόκειται για οστά του 1ου αι μ.Χ. Χαρακτηριστικά ο Δρ Χίγκαμ τόνισε:

“Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι τα οστά είναι τόσο παλιά. Πιστεύαμε ότι ήταν πιο πρόσφατα του 3ου ή του 4ου αιώνα…. Το αν είναι ή όχι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι μια ερώτηση στην οποία δεν μπορούμε να απαντήσουμε σήμερα και ίσως δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε ποτέ”. 

Πηγή: http://www.apocalypsejohn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: