Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

"Δεν μας αφήνει απαράκλητους ο Θεός..."




Μητροπολίτης Πατρών ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

            «...Οι Άγιοι είναι σε κάθε εποχή τα φώτα του κόσμου και το αλάτι της γης. Όχι μόνο συγκινούν κι εμπνέουν με τους αγώνες τους και την αγία βιωτή τους ή τα μαρτύρια τους, αλλά στηρίζουν τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο με τις προσευχές και τις δεήσεις τους.
            Καμιά εποχή δεν έμεινε  χωρίς Αγίους. Και συνεπώς κανείς άνθρωπος δεν έμεινε απαράκλητος ποτέ. Κοντά στους παλαιούς του Θεού θεράποντες, νέοι προστίθενται, κοντά στους πρώτους και οι των μέσων και εκείνοι των εσχάτων χρόνων.
            Χαράς ευαγγέλια λοιπόν με την πρόσφατη αγιοκατάταξη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Ημέρα χαρμόσυνος και ευφροσύνης ανάπλασις η εορτή, η πρώτη επισήμως της ιεράς και φωτοφόρου μνήμης του.
            Πολλοί τον εγνώρισαν από κοντά. Πλείστοι ευεργετήθηκαν από τις συμβουλές του. Όλοι ηλεήθησαν από τις προσευχές του. Ενόσω ζούσε  έδιδε ελπίδα, αισιοδοξία , παρηγοριά μέσα από τα γεμάτα φως μάτια του και το λαμπερό του πρόσωπο, το οποίο ακτινοβολούσε την χάρη του Θεού.
            Ο πόνος του συνανθρώπου του έγινε δικός του πόνος και το δάκρυ του κάθε πονεμένου μεταφέρθηκε από τον όσιο Πορφύριο προσευχητικά στο Θεό.
            Δεν είχε υλικά αγαθά. Ήτο ελεύθερος από τα δεσμά αυτού του κόσμου. Ήτο απλούς, γεμάτος καλωσύνη, γεμάτος αγάπη.
            Έλαβε από τον Θεό το προορατικό χάρισμα. Αυτό ήτο το δώρο του, όχι μόνο γι’ αυτόν, αλλά για την παραμυθία των ανθρώπων….
            Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, με τα πολλά προβλήματα, σ’ αυτό τον κόσμο που θέλει να ψαλιδίσει τα φτερά της αισιοδοξίας και της ελπίδας, ο Θεός δεν μας εγκατέλειψε. Μέσα στο σκοτάδι λάμπουν τα φώτα , οι παλαιοί και οι σύγχρονοι Άγιοι. Μέσα στη ζοφερή νύχτα της απελπισίας έρχεται η ελπίδα και αποδιώκει τον φόβο και την οδύνη της ψυχής. Μέσα στην πολυεπίπεδη κρίση και την έλλειψη αγάπης, έρχεται η θαλπωρή της χάριτος του Θεού, έρχεται η ζεστασιά της ικεσίας των Αγίων…..». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: