Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ορθόδοξη Εκκλησία και Τρίτη χιλιετία


          «…Η Ορθόδοξη Εκκλησία εισήλθε στην Τρίτη χιλιετία χωρίς πολιτική ή οικονομική δύναμη. Αντίθετα, εισέρχεται με εγκόσμια αδυναμία, μέχρι του σημείου να τίθεται ζήτημα επιβίωσής της την επόμενη χιλιετία. Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν δυσκολίες και στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες. Η δύναμη της Ορθοδοξίας δεν βρίσκεται σε καμία κοσμική δύναμη. Βρίσκεται στην παράδοσή της, δογματικά και λειτουργικά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή η παράδοση θα ερμηνευτεί με τρόπο που θα την κάνει σχετική προς τις υπαρξιακές ανάγκες του ανθρώπου.
          Δεν αρκεί πλέον να συντηρούμε την παράδοσή μας. Οι προπάτορές μας το έκαναν αυτό πολύ καλά. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε την ορθοδοξία σε μία εξωτική θρησκεία, όπως εμφανίζεται να είναι σε πολλούς δυτικούς χριστιανούς. Πρέπει να ασχοληθούμε με την ερμηνεία της στο φως των σημερινών και αυριανών υπαρξιακών ενδιαφερόντων.
          Η θεολογία είναι και θα γίνεται όλο και περισσότερο αναγκαία για την επιβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη νέα χιλιετία. Η θεολογία είναι η δύναμη της ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη θεολογία δεν πρέπει να φοβάται το διάλογο με κανένα. Έχει καθήκον να εμπλέκεται  σε διάλογο. Είναι ο μόνος   τρόπος για να αποφύγει να μετατρέψει την Ορθόδοξη Εκκλησία σ’ ένα γκέτο στο σημερινό κόσμο…».

Πηγή: Μητροπολίτης Περγάμου ΙΩΑΝΝΗΣ, «Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: