Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η Παράδοση ως ζωντανή μνήμη




  ΠΑΡΑΔΟΣΗ είναι η ζωντανή μνήμη δύο και πλέον  χιλιάδων ετών Χριστιανισμού, που ζει και συντηρείται ζωντανή με την ενέργεια και την έμπνευση του Αγ. Πνεύματος και που στερεώθηκε και εμπεδώθηκε από το λόγο και το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
          Η παραδοσιακότητα είναι κάτι το οποίο ένας Ρωμαιοκαθολικός θεολόγος της Αμερικής έχει περιγράψει  ως νεκρή μνήμη, η οποία συντηρείται από τους ζωντανούς. Μνήμες πραγμάτων που δεν υπάρχουν πλέον στην πραγματικότητα αλλά συντηρούνται, τελείως ανώφελες, τις οποίες ωστόσο θεωρούμε πολύτιμες. Αυτό όμως είναι αίρεση. Αυτό  αρνείται το γεγονός πως η Εκκλησία είναι ζωντανή.
          Ο Άγιος Ερμάς μιλάει για τη συνάντησή του με μία πανέμορφη γυναίκα, με παρθενικό πρόσωπο και άσπρα μαλλιά. Τη ρωτά: «Ποια είσαι;» Κι αυτή του απαντά: «Είμαι η Εκκλησία». «Πώς γίνεται να είσαι τόσο νεαρή; Έχεις ζήσει τόσο πολύ». Αυτή του απαντά: «Έχω τη νεότητα της αιωνιότητας». «Γιατί όμως τότε έχεις άσπρα μαλλιά;». Και η απάντηση ήρθε: «Επειδή έχω τα μαλλιά της σοφίας». Αυτό πρέπει να είναι η Εκκλησία-η Εκκλησία όχι ως μια ασαφής, άμορφη ιδέα. Εσύ, εγώ, εμείς: αυτή είναι η Εκκλησία.
          Και πρέπει να έχουμε την νεότητα αυτού που μόλις έχει γεννηθεί στην αιωνιότητα και να κατέχουμε τη σοφία των αιώνων μπροστά μας και ακόμη περισσότερο τη σοφία του Θεού που εκτείνεται μέχρι την αιωνιότητα.

Πηγή: Μητροπολίτου Σουρόζ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, «Η συνάντηση με μια μη- Ορθόδοξη Κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: