Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ Ευαγγέλιο: Ιωάν.7,37-52.8,12


ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
                  
          Εν ολίγοις

Η σημερινή μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής αποτελεί την ανάμνηση και ανανέωση της δωρεάς του Αγ. Πνεύματος στην Εκκλησία και στον κόσμο. Χαρακτηρίζεται ως η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας, γιατί  το Άγ. Πνεύμα δημιούργησε  και δυνάμωσε την Εκκλησία από τα πρώτα της κιόλας βήματα.
Το γεγονός της Πεντηκοστής που περιγράφεται από το ι. ευαγγελιστή, δεν είναι ένα θαύμα με την κοινή έννοια, αλλά πρόκειται για μία πράξη του Θεού που έχει μεγαλύτερη σημασία και διάρκεια. Η επιφοίτηση του αγ. Πνεύματος στην Εκκλησία έχει την ίδια αξία και σημασία με την ενανθρώπηση του Θεού Λόγου. Γιατί το Άγ. Πνεύμα αποκαλύπτεται ως το γ΄ πρόσωπο της Αγ. Τριάδος κι όχι σαν μία αόριστη και ακαθόριστη δύναμη, όπως ισχυρίζονταν οι αρνητές της πίστεως.
Αν δεν υπήρχε το Άγ. Πνεύμα το έργο του Χριστού δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα στη ζωή. Ενώ τώρα γίνεται ιστορικό γεγονός στη ζωή του καθενός μας, γιατί το Άγ. Πνεύμα δεν περιορίζεται σε μερικούς ανθρώπους, αλλά στο σύνολο των πιστών. Αυτό φανερώνει, «ότι η επιφοίτηση του Πνεύματος αποτελεί βασικό και ουσιαστικό χαρακτηριστικό της Εκκλησίας, ανεξάρτητα από τα ειδικά αξιώματα και χαρίσματα που υπάρχουν σ’ αυτήν. Δεν είναι μόνο ένα θαύμα, αλλά μία συνεχής αποκάλυψη του Θεού, μία διαρκής παρουσία  του Παρακλήτου, μία αδιάκοπη αποκάλυψη του νέου κόσμου που εγκαινίασε ο Χριστός με την Ανάστασή Του».
Η ζωή της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας μαρτυρεί για το πλούσιο έργο και ενέργειες  του Αγ. Πνεύματος στη ζωή των πιστών. Μετά τον «ήχο βιαίας πνοής» πληρώθηκε από την ευωδία το Πνεύματος ο οίκος ολόκληρης της οικουμένης. Αμέσως με τη λήψη του Πνεύματος οι μαθητές άρχισαν να κηρύττουν τα μεγαλεία του Θεού που επιτέλεσε ο Ιησούς Χριστός.
Βασική δωρεά του Αγ. Πνεύματος είναι η ομολογία του Χριστού και το κήρυγμα του Ευαγγελίου Του. Το χάρισμα της «γλωσσωλαλιάς» έδωσε στους αποστόλους τη δυνατότατα να μιλούν μια νέα γλώσσα, τη γλώσσα του Πνεύματος, της αγάπης και της ενότητας. Πρόκειται για μία νέα γλώσσα που  προϋποθέτει την κοινωνία και την ενότητα των πιστών.
Το Άγ. Πνεύμα προσφέρει στην Εκκλησία και στη ζωή των πιστών  τα δώρα του, τα χαρίσματα του όπως : Την αληθινή γνώση, τη σοφία, την πίστη, την αρετή, τη δικαιοσύνη την προφητεία, τη μετάνοια, την άφεση των αμαρτιών, την παρρησία, την ειρήνη. Χωρίς το Άγ. Πνεύμα ο άνθρωπος δεν μπορεί να αναπτύξει κανένα φυσικό ή πνευματικό χάρισμα. Ό, τι και να κάνει θα είναι πάντα ελλειπτικός και θα στερείται της πνοής του Θεού.
Επί πλέον με την παρουσία του Αγ. Πνεύματος συντελείται η αρραγής ενότητα των μελών της Εκκλησίας. Μέσα στις φλόγες της Πεντηκοστής καίγονται όλες οι διαφορές, οι μικρότητες, οι εντάσεις και οι   ανθρώπινες αδυναμίες και σφυρηλατείται η ενότητα εκείνη που ενώνει πνευματικά και ψυχικά όλους τους πιστούς «πάσης φυλής και γλώσσας». Γι’ αυτό και μέσα στην Εκκλησία δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, γιατί όλοι που πιστεύουν στο Ιησού Χριστό και λαμβάνουν το Άγ. Πνεύμα και μετέχουν στα μυστήρια της Εκκλησίας γίνονται ισότιμα μέλη του σώματος του Χριστού.
Επί πλέον χωρίς το Άγ. Πνεύμα  η  ζωή μετατρέπεται σε μία Βαβέλ. Ακόμη κι εμείς οι χριστιανοί  παρ’ όλο που λάβαμε το άγιο Βάπτισμα και Χρίσμα, παρουσιάζουμε σημεία ασυνεννοησίας και αποδιοργάνωσης γιατί απενεργοποιήσαμε τη χάρη του Πνεύματος. Γι’ αυτό έχουμε το περίεργο φαινόμενο να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να μην καταλαβαινόμαστε. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη γλώσσα της Εκκλησίας, των αγίων, και προσπαθούμε να δώσουμε δικές μας ερμηνείες στη Θ. Αποκάλυψη με συνέπεια να επιτείνουμε τη σύγχυση μέσα  μας και γύρω μας.
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η αναζωογόνηση των διαφόρων όψεων της σύγχρονης ζωής έχουν ανάγκη πάνω απ’ όλα τη ζωντανή και ζωηφόρα  πνοή του Αγ. Πνεύματος. Η εποχή μας χρειάζεται τη γνήσια χριστιανική μαρτυρία, γιατί αυτή έχει ανάγκη ο κόσμος «λόγω και έργω» από τον καθένα μας χωριστά.
Η Εκκλησία ευτυχώς παραμένει το ζυμάρι για την ένωση και μεταμόρφωση του κόσμου και της ζωής σε μια αρμονική συμφωνία. Και αυτό θα επιτευχθεί  όταν πάψουμε να είμαστε αλαζόνες και ιδιοτελείς, όταν ακολουθούμε με ειλικρίνεια τη ζωή του Πνεύματος, όταν αφήνουμε το Άγιον Πνεύμα να επιτελεί μέσα στην Εκκλησία και σε όλους το ζωοφόρο και σωτήριο έργο του.

π. γ. στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: