Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Μετέωρα: Μαρτυρία Ορθόδοξου Πολιτισμού



   Τα Άγια Μετέωρα, η «Θηβαϊδα των Σταγών», είναι το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο, μετά το Άγιον Όρος, μοναστικό συγκρότημα στον Ελλαδικό χώρο. Τα δύο αυτά μοναστικά κέντρα αποτελούν την σημαντικότερη  παρακαταθήκη για τον ορθόδοξο κόσμο, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
    Οι πέτρινοι αυτοί κολοσσοί φανερώνουν τη σοφία του Δημιουργού Θεού, ο Οποίος εξασφάλισε με ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία ένα πρότυπο ισορροπίας και κτίσης. Οι πνευματικές παλαίστρες, τα ασκητήρια, οι ασκητικοί αγώνες, η Ορθόδοξη πίστη, η διαφύλαξη της Παράδοσης από τους μοναχούς για τη λογική χρήση του φυσικού περιβάλλοντος, καθορίζουν την αρμονική σχέση Θεού και ανθρώπου.
    Η ακρόπολη αυτή της Ορθοδοξίας δίνει καθημερινά μαρτυρία θαυμαστών σημείων του Θεού. Η επιλογή των θεόρατων αυτών βράχων δεν είναι τυχαία στη Θεσσαλική γη. Το μετεωρίτικο τοπίο και η ασκητική ζωή είναι δύο πράγματα που μοιάζουν πολύ. Η απάρνηση των εγκοσμίων και η αφοσίωση στην χριστιανική πίστη, η απολύτρωση της ψυχής, η προσευχή, η αυτοσυγκέντρωση και ο θρησκευτικός στοχασμός χρειάζονται κάτι σαν τα Μετέωρα. Κάτι τραχύ και επιβλητικό.
          Είναι δύσκολο ν’ απαριθμήσει κανείς τις θείες ευλογίες του Μετεωριτικού Μοναχισμού στην Εκκλησία και τον τόπο, τη μεγάλη προσφορά που αρχίζει από τους πρώτους ασκητές του 11ου αιώνα.
          Τον 14ο αι. έχουμε μεγάλες ασκητικές φυσιογνωμίες με πρώτο τον στυλίτη της ερήμου Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη χαρισματούχο πνευματικό , τους οσίους Ιωάσαφ, Νεκτάριο, Θεοφάνη, Μάξιμο, Φιλόθεο, Γρηγόριο, Θεοδόσιο και τόσους άλλους, οι οποίοι κληροδοτούν στους συνεχιστές τους μία βαριά κληρονομιά. Κληροδοτούν τον φιλόθεο ζήλο για άσκηση, τη συνεχή νοερά προσευχή, τα τίμια λείψανα τους, τα κειμήλια, τους χειρόγραφους κώδικες, την αρχιτεκτονική, τις τοιχογραφίες. Τέλος προσφέρουν το «πνευματικό εργαστήρι» του αγιασμού, τους ιερούς βράχους της ισαγγελικής πολιτείας.
          Και η προσφορά του δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται και στην παιδεία και σε όλους  τους αγώνες του έθνους.
          Ενδεικτικά: «Η Σωκράτους Ακαδημία εν Μετεώρω» και η «Δωρόθεος  Σχολή» στα Τρίκαλα το 1875 ιδρυθείσα από τον Μεγάλο ευεργέτη του Γένους μητροπολίτη Τρίκης, Δωρόθεο Σχολάριο, οι αγώνες του παπά-Θύμιου Βλαχάβα εναντίον του Αλή, κ.λ.π.
          Προσφορά επίσης στη Διοικούσα Εκκλησία αρχιεπισκόπων, μητροπολιτών, ηγουμένων με πολυάριθμες μοναστικές αδελφότητες και σήμερα τα Μετέωρα, τα οποία είναι «πόλις επάνω όρους κειμένη», γίνεται πόλος έλξεως και κιβωτός αγιασμού, τόσο για τους ανθρώπους της εκεί περιοχής και της ευρύτερης πατρίδος μας, όσο και για το μεγάλο αριθμό επισκεπτών Ορθοδόξων και αλλοδαπών  ετεροδόξων. Γίνεται τόπος πνευματικής αναψυχής και ανατάσεως, που προβάλλει διεθνώς την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό της.

Πηγή: «ΤΟΛΜΗ» Μάρτιος 2001    

Δεν υπάρχουν σχόλια: