Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

FACEBOOK: "Η νευρωτική φυλακή"





            «Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συχνή χρήση και η ενασχόληση με το FACEBOOK, ιδίως όσων έχουν πολλούς «φίλους» με το προφίλ τους μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες. Συγκεκριμένα μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Νάπιερ του Εδιμβούργου, κατάδειξε ότι οι άνθρωποι  με τις περισσότερες επαφές στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι στη ζωή τους.
            «Εκείνοι που έχουν τις περισσότερες επαφές, εκείνοι που έχουν επενδύσει περισσότερο χρόνο στο FACEBOOK έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι «στρεσσαρισμένοι», τόνισε η δρ. Τσάρλς. Το γεγονός  αυτό οφείλεται στην πίεση που δέχονται οι χρήστες, ώστε να δημοσιεύουν διαρκώς ενημερώσεις στο προφίλ τους για το τι θα κάνουν στη ζωή τους. Είναι σαν ένα μίνι ειδησεογραφικό κανάλι του εαυτού τους. Όσο περισσότερους ανθρώπους έχετε –ως «φίλους»- τόσο πιο πολύ θεωρείτε ότι υπάρχει ένα ακροατήριο που σας περιμένει. Είστε περίπου μια μικρή διασημότητα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ακροατήριο, τόσο μεγαλύτερη πίεση αισθάνεστε να παράξετε περιεχόμενο για τον εαυτό σας.
            Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι το ενδεχόμενο να διαγράψουν το προφίλ τους στο FACEBOOK τους κάνει «ανήσυχους», επειδή φοβούνται ότι έτσι θα χάσουν σημαντικές κοινωνικές πληροφορίες και εξελίξεις ή θα προσβάλλουν τους «φίλους» τους. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το καλύτερο πράγμα στο FACEBOOK είναι ότι «σε κρατά σε επαφή». Όπως ο τζόγος έτσι και το FACEBOOK κρατά τους χρήστες σε μία «νευρωτική φυλακή». Οι χρήστες δεν ξέρουν αν πρέπει να μείνουν ή να φύγουν, με τον φόβο ότι θα χάσουν κάτι καλό, είπε η δρ. Τσάρλς.
            Μεταξύ των αιτιών που προκαλούν ένταση στους χρήστες του FACEBOOK, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Νάπιερ, συγκαταλέγονται η πίεση, του να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εφευρετικοί και διασκεδαστικοί, η υποχρέωσή τους να συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με τον «φίλο» με τον οποίο έρχονται σε επαφή κάθε φορά και, κυρίως, το ενδεχόμενο διαγραφής των ανεπιθύμητων επαφών. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2011, έδειξε ότι το 570% των χρηστών του κοινωνικού  δικτύου έχει διαγράψει κάποιον «φίλο» του.
            Στη χώρα μας πάνω από ένα στα δύο ελληνόπουλα ηλικίας 9-16 ετών διαθέτει προφίλ σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης- ποσοστό 54% σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
            Μετά απ’ αυτά τα ενημερωτικά και εντυπωσιακά που κατέδειξε η έρευνα χρήσιμο θα ήταν αν οι γονείς έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον με το τι ασχολούνται τα παιδιά τους  και ποιες καταστάσεις δημιουργούν στην ψυχή του ανθρώπου η αλόγιστη χρήση των νέων τεχνολογιών.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: