Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ουράνιος κόσμος συμμετέχει



Ο άγιος Νήφων, επίσκοπος Κωνσταντιανής, αρχαίος ιεράρχης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και σύγχρονος του Μ. Αθανασίου (4ος αι.), αξιώθηκε να δεί στην επίγεια ζωή του πλήθος οραμάτων, κι ανάμεσα σε αυτά πολλές αγγελοφάνειες. Παρακάτω θα αναφέρουμε ένα συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό όραμα προς δόξαν Θεού και δική μας οικοδομή.
Με πολλή χαρά ο όσιος έτρεχε στους ναούς για τις ιερές ακολουθίες. Σε μια λειτουργία βλέπει ξαφνικά να κατεβαίνει φωτιά από τον ουρανό και να σκεπάζει το θυσιαστήριο και το λειτουργό. Στον τρισάγιο ύμνο  κατέβηκαν τέσσερις άγγελοι και συνέψαλλαν με τους πιστούς.
Λίγο πριν από τη μεγάλη είσοδο, άνοιξε ο ουρανός κι άρχισαν να κατεβαίνουν άγγελοι, ψάλλοντας ύμνους και δοξολογίες. Αμέσως φάνηκε ένα γλυκύτατο βρέφος. Το μετέφεραν Χερουβείμ πάνω στις παλάμες τους και το απόθεσαν στο άγιο δισκάριο. Γύρω του μαζεύτηκαν πλήθος λευκοφόροι νέοι.
Όταν βγήκε ο ιερέας για τη μεγάλη είσοδο, προπορεύονταν δύο Χερουβείμ και δύο Σεραφείμ, κι ακολουθούσαν άπειροι άγγελοι ψάλλοντας. Μόλις ο λειτουργός τοποθέτησε τα Τίμια Δώρα στην Αγία Τράπεζα, οι άγγελοι τη σκέπασαν με τις φτερούγες τους. Κι όταν, μετά το «Πιστεύω», ευλόγησε τα άγια και είπε, «…μεταβαλών τω Πνεύματί σου τω αγίω…», βλέπει ο όσιος έναν άγγελο να σφάζει με μαχαίρι το βρέφος. Κι αφού έχυσε το αίμα του στο Άγιο Ποτήριο, τεμάχισε το σώμα του και το έβαλε πάνω στο δισκάριο.
Όταν ήρθε η ώρα να μεταλάβουν οι πιστοί, οι άγγελοι παρακολουθούσαν αοράτως. Μόλις  πλησίαζε κάποιος ενάρετος, του έβαζαν στεφάνι στο κεφάλι. Αν όμως ερχόταν κάποιος αμετανόητος, τον αποστρέφονταν.
Αφού μετέλαβαν όλοι κι έγινε η κατάλυση, βρέθηκε πάλι σώο το Θείο Βρέφος στις ύπτιες παλάμες των Χερουβείμ, που το ανέβασαν με ψαλμωδίες στον ουρανό.
Βλέπετε, αγαπητοί, τι φοβερά και εξαίσια συμβαίνουν στην Θεία Λειτουργία; Γι’ αυτό ας εισερχόμεθα στο ναό με πίστη, ευλάβεια και φόβο Θεού, ας προσευχόμεθα με ταπείνωση, προσοχή και πίστη και ας προσερχόμεθα να μεταλαμβάνουμε του Πανάγιου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Θεανθρώπου Κυρίου μας με φόβο, πίστη, αγάπη και διάκριση είς άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: