Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΚΡΙΣΗ- ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ-ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ




            Διαβάζουμε στον τύπο «Το πρώτο «κύμα» των αυτοκτονιών…. ήρθε κυρίως από επιχειρηματίες…  (και) το «γενεσιουργό αίτιο» της τραγικής εικόνας που παρουσιάζει ο επιχειρηματικός κόσμος… ήταν « κυκλώματα τοκογλυφίας από την στιγμή που άρχισε να κλείνει η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού λόγω κρίσης» ( Επενδυτής,23.6.20120.
            Η οικονομική κρίση της χώρας και η παρασιτική ανάπτυξη της τοκογλυφίας καταστρέφουν τις ζωές κάποιων ευάλωτων ανθρώπων και αχρειώνουν την ανθρώπινη κοινωνία, η οποία εν πολλοίς έχει χάσει τον προσανατολισμό της, έχει χάσει τα πνευματικά θεμέλια της.
            Κι όμως μέσα σ’ αυτό τα βαρύ κλίμα χρειάζεται να γίνει μια υγιής κίνηση ελπίδας. Να ξανατονισθεί η αξία της ζωής, η ομορφιά της, το νόημα της, που δεν μπορούν να ακυρωθούν από τους διεθνείς ή τους εγχώριους τοκογλύφους, από την αδηφαγία της πλεονεξίας  τους, αλλά ούτε και από την εισβολή λογισμών απελπισίας, για πράγματα που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με την αξία της ζωής.
            Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε το αυτονόητο, ότι δηλ. η ζωή μας και ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε, μας δόθηκαν, δεν τα επιλέξαμε. Μας δόθηκαν ως δώρο το οποίο αξίζει την αγάπη μας, το νόημα και την προοπτική που μας αποκάλυψε γι’ αυτά ο Θεός των Πατέρων μας, ο κατασκευαστής και δωρητής αυτού του ακατάληπτου δώρο.
            Για να εδραιωθούν, βέβαια, μέσα μας τέτοιου είδους σωστικοί λογισμοί προϋποτίθεται κάποιος βαθμός πίστης σ’ αυτά που δίδαξαν οι άγιοι Απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας.
            Αξίζει, πάντως, την ζωή μας να την παίρνουμε στα σοβαρά, ει δυνατό μέσα στο πνεύμα της παντοκρατορικής αγάπης του Θεού.

            ( « ΕΚΚΛ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», Ιούνιος 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: