Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Η ανάγκη του ύπνου


  
Ο βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό του ανθρώπου. Η νευροεπιστήμη παρουσιάζει τι ακριβώς γίνεται στον οργανισμό του ανθρώπου κατά τη διάρκεια του ύπνου.
            Ο ύπνος δεν ξεκουράζει μόνον το σώμα, αλλά βοηθά τον εγκέφαλο να « πλέξει» τις μνήμες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου επικοινωνούν μεταξύ τους τα δύο συστήματα  μνήμης του εγκεφάλου, ο ιππόκαμπος και ο νεοφλοιός. Δηλ. κάθε νέα πληροφορία της ημέρας φθάνει στον ιππόκαμπο και συντρίβει της μνήμες που βρίσκονται από κάτω. Όταν κάποια μνήμη πρέπει να ανακληθεί, αυτή μεταφέρεται στον νεοφλοιό του εγκεφάλου, εκεί πραγματοποιούνται οι ανώτερες σκέψεις, για να μείνουν ζωντανές. Έτσι, ο νεοφλοιός είναι η αυθεντία εκείνη που συνθέτει το παλαιό με το νέο. Οπότε, ο ύπνος είναι η καλύτερη στιγμή που ο εγκέφαλος μεταφέρει τις μνήμες στον νεοφλοιό για να γίνει η σύνδεση της νέας μνήμης με την παλαιά.
Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος, ιδίως ο νυκτερινός, είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο. Πέρα από το ότι ο εγκέφαλος εργάζεται κατά την διάρκεια του ύπνου, συγχρόνως δείχνει και την κατάσταση του όλου οργανισμού του ανθρώπου και την υγεία του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, « Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν το ζήτημα και κατέληξαν  στο συμπέρασμα πως όσοι ξυπνούν το πρωί, συνήθως πριν από τις επτά και μάλιστα χωρίς ξυπνητήρι, είναι ως επί το πλείστον πιο υγιείς, πιο αδύνατοι-στο σώμα- και περισσότερο ικανοποιημένοι στη ζωή τους. Αντίθετα οι τύποι που τους «… πλακώνει το πάπλωμα» και εγκαταλείπουν το κρεβάτι τους μετά τις δέκα, κινδυνεύουν από κατάθλιψη, στρες και παχυσαρκία. Επίσης, όσοι ξενυχτούν βλέποντας τηλεόραση συνήθως παραλείπουν το πρωινό, διότι όλο και κάτι έχουν « τσιμπήσει» στον καναπέ».
            Σημαντικός είναι ο ύπνος και για τα παιδιά. Ισπανοί επιστήμονες συστήνουν στα παιδιά να κοιμούνται περισσότερο για να έχουν καλή επίδοση στα μαθήματα τους. Τονίζουν δε ότι τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται λιγότερο από όσο απαιτείται για τη διανοητική ανάπτυξη. Ειδικά τα παιδιά ηλικίας έξι ετών οι εννέα ώρες ύπνου είναι απαραίτητες. Κατόπιν αυτών και επειδή όλοι θέλουμε να μείνουμε παιδιά, μπορείτε να πάρετε έναν υπνάκο..».

 (« Εκκλησιαστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ,  Ιούνιος 212, τ.191)

Δεν υπάρχουν σχόλια: