Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Στολή παρρησίας


Γ΄ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Όλοι φοράμε διάφορες ενδυμασίες. Τοπικές, Εθνικές, Ευρωπαϊκές η γιορτινές. Άλλοι πλούσιες και άλλοι φτωχές. Στολή όμως παρρησίας προς τον Θεό δεν έχουμε κανένας. Είμαστε όλοι γυμνοί.
Τέτοια στολή μας έφερε η Παναγία. Και στολή είναι η ίδια. Ως μητέρα του Χριστού και ως Παναγία, παρακαλεί συνέχεια το παιδί της με παρρησία για τη δική μας σωτηρία. Έχει παρρησία, γιατί είναι παρρησία.
Γι’ αυτό ο υμνογράφος της λέει « Χαίρε στολή γυμνών παρρησίας». Εμείς δεν έχουμε παρρησία γιατί μας την έχει αφαιρέσει η αμαρτία. Είμαστε γυμνοί. Όποιος όμως είναι γυμνός και πρόκειται να εμφανισθεί μπροστά σε ‘άλλους και μάλιστα σπουδαίους και μεγάλους, τότε ντύνεται. Και ντύνεται με την καλύτερη του στολή. Θέλει να είναι ευπαρουσίαστος. Γιατί να μην νοιώθουμε κι εμείς την ίδια ανάγκη προκειμένου να παρουσιασθούμε και να σχετισθούμε με το Δημιουργό μας και τη δημιουργία του;
Να λοιπόν η ευκαιρία να πετάξουμε από πάνω μας τη βρωμερή αμαρτία και να φορέσουμε την καινούργια στολή της παρρησίας, που δεν είναι άλλη από την ίδια την Θεοτόκο. Από τις υπέροχες αρετές της.
Αυτήν ας παρακαλούμε μέρα- νύχτα οι αμαρτωλοί να μας χαρίσει την θεία της και αιώνια στολή.
 Είναι η στολή που μας πρέπει. 

 
( Αρχιμ. Τ. Κιλίφη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: