Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΟΛΙΓΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ



            Ανάμεσα στις ξεχασμένες αρετές των χριστιανών περιλαμβάνονται και δύο άλλες που λέγονται ολιγάρκεια και αυτάρκεια, τις οποίες λόγω επικαιρότητας καλό είναι να τις θυμηθούμε.
            Ολιγάρκεια και αυτάρκεια σημαίνει να αρκείται κανείς στα λίγα, στα απαραίτητα. Το πνεύμα αυτό πρέπει να μας διακατέχει όλους. Ο Απ. Παύλος τονίζοντας αυτή την αρετή συνιστά να έχουμε πάντοτε και « εν παντί πάσαν αυτάρκειαν» είναι επειδή η ευσέβεια είναι μεγάλος πλούτος, μόνο όμως για όποιον ικανοποιείται με όσα έχει» ( Α΄Τιμ. 6,6). Ο ίδιος είχε το θάρρος να δίνει συμβουλές γιατί αντιμετώπιζε πολλές στερήσεις και είχε μάθει να αρκείται σε όσα έχει.
            Ιδιαίτερα οι χριστιανοί δεν πρέπει να ξεχνάμε το λόγο του οσίου Αντιόχου του Πανδέκτη : « το σώμα τροφής δείται, ου τρυφής. Ολιγοδείας ου πλησμονής, αυταρκείας ου πολυτελείας». Δηλ το σώμα έχει ανάγκη από τροφή και όχι από καλοπέραση, από λίγα και όχι από πολλά, από όσα χρειάζεται και όχι από πολυτέλειες. Και εξηγεί το γιατί : η τροφή, η ολιγοδεία και η αυτάρκεια ωφελούν το σώμα και την ψυχή, γεννώντας την υγεία, τη δύναμη και την ευεξία. Η τρυφή, η πλησμονή και η πολυτέλεια βλάπτουν και τα δύο. Όχι μόνο την υγεία καταστρέφουν, αλλά προκαλούν και σοβαρές αρρώστιες. Και απόδειξη είναι ότι όσοι επιλέγουν την άσκηση και την ολιγοδεία είναι και πιο συνετοί και σώφρονες και πιο γεροί από τους άλλους. Όποιος ελέγχει το στομάχι του ελαττώνει και τα πάθη του.
            Αυτό πάλι εξασφαλίζει την ευτονία της ψυχής απαραίτητη προϋπόθεση στον πνευματικό αγώνα κάθε χριστιανού, για να αντιμετωπίζει με τη χάρη του Θεού τις δυσκολίες της παρούσης ζωής, οι οποίες οξύνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της εγκληματικότητας και των άλλων αρνητικών κοινωνικών φαινομένων.
           
π. γ.στ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στις μέρες μας θέλουμε δε θέλουμε θα ζούμε λιτά και φτωχά.
Να είναι καλά ο ΓΑΠ!!!

Τον ευχαριστούμε πολύ!

Άξιος!!!