Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ

Μητροπολίτου Κορώνειας ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ    

             Η πίστη δεν είναι μόνο μια αποδοχή ορισμένων θέσεων που έχουν σχέση με το παρελθόν. Ότι ο Χριστός ήλθε, έζησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Η πίστη είναι ζωή, δηλ. παρόν. Η πίστη έχει σχέση πάντα με το τώρα. Ότι ο Θεός μπορεί τώρα να μας αφήσει μόνους. Ότι ο Θεός μπορεί να κατευθύνει τα πράγματα του κόσμου. Ότι ο Θεός μπορεί τώρα να μας αγκαλιάσει με την αγάπη Του.
Πίστη είναι η υπερνίκηση της δυσπιστίας απέναντι στον κόσμο του Θεού. Είναι η εμπιστοσύνη στο μέλλον της Εκκλησίας, στο μέλλον του ανθρώπου γενικότερα. Είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες δυνάμεις για την πρόοδο της ανθρωπότητας. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η πίστη, η χριστιανική διδασκαλία δηλ. είναι εκείνη που απελευθέρωσε τον άνθρωπο από παράλογους φόβους και τον έβαλε στο δρόμο της έρευνας, της ανάπτυξης και της προόδου. Αυτό είναι κάτι που το ξεχνάμε συνήθως.
Και ακόμη η πίστη- η χριστιανική πίστη, ο λόγος του Θεού και του Ευαγγελίου- βρίσκεται έστω και αθέατα στη ρίζα κάθε αγαθής προσπάθειας για τη σωτηρία του ανθρώπου και την ποιοτική άνοδο της ζωής.

           

Δεν υπάρχουν σχόλια: