Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ, π.Γ.Στ.



          Είναι γνωστόν πως η χριστιανοσύνη μας φαίνεται στη θεία Λατρεία της Εκκλησίας μας και στις γιορτές. Τι είναι αυτό που λέμε λατρεία της Εκκλησίας και ποια τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της; Τα ερωτήματα αυτά είναι σημαντικά και αφορούν κάθε ορθόδοξο πιστό. Γι’αυτό με απλό τρόπο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σ’αυτά.
          Όταν λέμε λατρεία της Εκκλησίας εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία εκφράζει και εξωτερικεύει την πίστη της. Η πίστη είναι ό,τι έχουμε μέσα μας για τον Θεό και το έργο Του. Πιστεύουμε δηλ. πως υπάρχει Θεός Πατέρας που προνοεί για τα δημιουργήματα Του. Αυτή η πίστη υπάρχει εμφυτευμένη μέσα σε κάθε άνθρωπο και μόνο αν χάσει κανείς τη λογική του μπορεί να λέγει πως δεν υπάρχει Θεός. « είπεν άφρον τη καρδία αυτού ουκ έστιν Θεός».
          Κάθε λογικός άνθρωπος πιστεύει στο Θεό και ζητάει έναν τρόπο για να φανερώσει και να εκφράσει αυτό που πιστεύει. Αυτό γενικά είναι η λατρεία. Δεν υπάρχει λαός και θρησκεία που δεν έχουν τη δική τους λατρεία. Πρώτο γνώρισμα κάθε θρησκείας από τις πρωτόγονους μέχρι τους πολιτισμένους λαούς είναι η λατρεία τους. Δηλ. πως οι άνθρωποι δοξολογούν, ευχαριστούν ή παρακαλούν το Θεό που πιστεύουν.
          Κάθε θρησκεία έχει και την ανάλογη λατρεία της. Όσο πιο πρωτόγονος είναι ο λαός και η θρησκεία του, τόσο πιο χαμηλή και ειδωλική είναι η λατρεία του. Είδωλο είναι ο ψεύτικος Θεός και είναι φυσικό όσοι πιστεύουν σε ψεύτικους Θεούς να έχουν ψεύτικη και τη λατρεία τους.
          Εμείς όμως οι χριστιανοί που πιστεύουμε στον αληθινό έχουμε και αληθινή λατρεία. Αυτό το επιβεβαιώνει ο Ιησούς Χριστός, όταν λέγει: « πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν». Δηλ. ο Θεός είναι πνεύμα και εκείνοι που Τον προσκυνούν πρέπει να Τον προσκυνούν πνευματικά και αληθινά.
          Η λατρεία λοιπόν της Εκκλησίας είναι πνευματική και αληθινή. Όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε βέβαια την ορθόδοξη και γνώρισμα της Ορθοδοξίας είναι η λατρεία της. Γιατί ορθοδοξία θα πει ορθός τρόπος με τον οποίο δοξάζουμε, δηλ. λατρεύουμε τον Θεό. Στην ορθόδοξη Εκκλησία όλα και η πίστη και ο βίος των πιστών είναι δεμένα με τη θεία λατρεία. Το πώς πιστεύουμε και το πώς ζούμε φαίνεται στη λατρεία της Εκκλησίας. Κέντρο της θείας λατρείας είναι η θ .Λειτουργία και γύρω όλα τα άλλα θεία Μυστήρια, οι ι. Ακολουθίες και οι γιορτές της Εκκλησίας.
          Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα παρά μόνο να πούμε πως η λατρεία της Εκκλησίας είναι ομαδική. Αυτό θα πει Εκκλησία, η σύναξη των πιστών δηλ. για την κοινή λατρεία.
          Ο Χριστός λέγει στο Ευαγγέλιο ότι, « όπου είναι δυο ή τρείς συνηγμένοι στο όνομα μου, εκεί μαζί τους είμαι κι’εγώ».
          Η λατρεία λοιπόν της Εκκλησίας είναι η ίδια η Εκκλησία.  Ο  Χριστός που είναι η κεφαλή και οι πιστοί που είναι τα μέλη του σώματος. Γι’ αυτό «εν Εκκλησίαις ευλογείται τον Θεόν».    

π. Γ. Σταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: