Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΜΑΓΟΙ ΓΥΡΙΣΑΝ

 
Οι Μάγοι οι ξένοι,οι ειδωλολάτρες, οι εθνικοί που προσκύνησαν τον νεογέννητο Χριστό και έφυγαν για τις μακρινές πατρίδες των, γύρισαν. Αυτή τη σκέψη δημιουργούν οι «εξ εθνών» ιερείς, που ιερουργούν την Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία.
        Ας τους δούμε στη Μικρά Είσοδο. Οι χριστιανοί  «Μάγοι» ντυμένοι τα ιερά τους άμφια, οδοιπορούν. Ο πρώτος κρατάει ψηλά το χρυσοδεμένο Ευαγγέλιο. Οι άλλοι ακολουθούν. Κι’ έπειτα η εκφώνηση «Σοφία». Οι σοφοί  μάγοι βρήκαν επί τέλους τη μοναδική σοφία. Και το διακηρύττουν στο κέντρο του συνηγμένου λαού της νέας Ιερουσαλήμ.
         Μετά ακολουθεί η Μεγάλη Είσοδος. Πάλι η ίδια πορεία των «Μάγων». Τώρα κρατούν και τα δώρα στα χέρια τους. Αυτά που θα προσφέρουν στο Βασιλιά των όλων. Και με την ευχή «πρόσδεξαι τα Δώρα ταύτα, εν τη χριστότητι σου, Κύριε», οι « Μάγοι» προσκομίζουν τα Δώρα μπροστά στον Κύριο.
        Η χριστουγεννιάτικη λειτουργία προχωρεί. Οι «Μάγοι» έχουν φθάσει τώρα στον Γολγοθά. Και όπως στην Φάτνη, έτσι κι’ εδώ γονατίζουν και προσφέρουν τα Δώρα «τα σα εκ των  σων σοι προσφέρομεν».
        Οι «Μάγοι» τώρα δεν έχουν τίποτε το δικό τους να προσφέρουν. Ό,τι προσφέρουν στο Γολγοθά δεν μοιάζει με τα δώρα της Φάτνης.
        Μα Εκείνος δεν κρατάει δικά Του τα Δώρα τους. Τα παραδίδει ξανά στα χέρια των «Μάγων» κι’ εκείνοι τα μεταδίδουν στους πιστούς. Αναρίθμητες Φάτνες, η μια μετά την άλλη, δέχονται τη θεωμένη σάρκα του Βρέφους της Βηθλεέμ. Έπειτα φεύγουν οι χριστιανοί. Πατούν στα δάκτυλα και με την παλάμη σφίγγουν το στήθος.
        Χριστούγεννα της ψυχής! Και σ’ αυτά τα αιώνια Χριστούγεννα έμελλε να πρωταγωνιστούν οι εθνικοί Μάγοι, οι ιερείς του χριστού, οι «ενδεδυμένοι την της ιερατείας χάριν». 

π.Γ.Στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: