Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ


Μητρ. Πέργης ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Η ζωή είναι πορεία, έξοδος, πληρότητα. Σημαίνουν τα τρία αυτά: αγώνας, θυσία, ικανοποίηση. Και παραπάνω λύτρωση. Δεν υπάρχει πνευματική ζωή ούτε ελευθερία έξω απ’ αυτές τις δυνάμεις, κι’ αν ακόμα υπάρχει και πτώση και αφανισμός.
          Είναι ορθή σκέψη η ακόλουθη: ο αληθινά ελεύθερος άνθρωπος δεν είναι παρά μόνον αυτός που γεννιέται κάθε στιγμή, που πεθαίνει κι ανασταίνεται κάθε στιγμή. Πρέπει συνεχώς να πορεύεσαι, ώσπου να φθάσεις. Που; Δεν υπάρχει τέρμα στη ζωή. Υπάρχει συνάντηση με τον Θεό και το θέλημα Του.
          Την ευθύνη μας πρέπει να την τρέφει, να την καθοδηγεί η ιστορία μας η προσωπική, το έργο μας, η αποστολή μας. Εξαρτάται από μας να πλαισιώσουμε την ευθύνη μας με επιτυχία, να της αφαιρέσουμε ένα κομμάτι από το βάθος της, να την ευκολύνουμε. Όλη αυτή μας η ενέργεια αποτελεί την προσωπική ιστορία μας, την ιστορία του καθενός μας, πολύ τετιμημένη, ένδοξη και  γεμάτη.
          Μόνο τότε η έξοδος γίνεται θρίαμβος, η πορεία μας τερματίζεται με γαλήνια ψυχή και η πληρότητα μας επανέρχεται ολοκληρωμένη, όταν το πνεύμα χειροκροτεί την συνείδηση και αντιστρόφως.

π.Γ.Στ.     


Δεν υπάρχουν σχόλια: