Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η προσευχή του Χριστιανού

Antony Bloom

Δυστυχώς ο χριστιανός μένει συχνά τυφλός στην παρουσία του ορατού κόσμου, και αυτό το θεωρεί αρετή. Στα ενδιαφέροντα του χριστιανού όμως πρέπει να περιλαμβάνεται ολόκληρη η ανθρώπινη κοινότητα, με όλα της τα προβλήματα και όλο της το μέλλον, το εγγύς και το απώτερο. Η προσευχή του χριστιανού πρέπει να 'ναι τόσο πλατιά, που να τα χωράει όλ' αυτά. Αν φέρναμε πιο συχνά στο νου μας πως το καθετί έχει αξία και τίποτε δεν είναι βέβηλο παρά μόνο όταν εμείς το κάνουμε να είναι, αρνούμενοι την αγιότητά του, θα είχαμε λιγότερες παρεμβολές στην προσευχή μας. Ο κόσμος μπορεί και μας αποσπά από τον Θεό, όταν προσευχόμαστε. Όταν μάλιστα κάτι μας στενοχωρεί και συγχρόνως αισθανόμαστε ανήμποροι να βρούμε τον Θεό με ησυχία, τότε προσπαθούμε -χωρίς αυτό να είναι σωστό- να βγάλουμε από το μυαλό μας αυτή τη στεναχώρια σαν να ήταν εμπόδιο ανάμεσα στον Θεό και σε μας. Θεωρούμε κακό να βρεθεί κάτι άλλο να τραβήξει την προσοχή μας όταν στεκόμαστε μπροστά στο Θεό. Νομίζω πως αντίθετα μπορούμε τις πιο πολλές φορές να πλησιάσουμε τον Θεό μοιράζοντας μαζί Του τη στενοχώρια μας, αντί να προσπαθούμε να την αποδιώξουμε. Πρέπει μάλιστα να Του την παρουσιάσουμε με κάθε λεπτομέρεια, αλλά και με ακρίβεια και νηφαλιότητα, να Του την παρουσιάσουμε όπως η μητέρα φέρνει το παιδί της στο γιατρό που του έχει εμπιστοσύνη. Και να πούμε στο Θεό: «Μόνο γι’ αυτό μπορώ να Σου μιλήσω τούτη τη στιγμή. Συ ως παντογνώστης δες το πρόβλημά μου, κατανόησέ το με τη δική Σου κατανόηση».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι τελειο ειναι αυτο ...
και νομιζω οτι οι περισσοτεροι κανουμε αυτο που δεν πρεπει...να προσπαθουμε να αφησουμε μακρια αυτο που μας απασχολει....
παρα πολυ ωραιο...

Ανώνυμος είπε...

αυτο ειναι ωραιο..οταν για παραδειγμα εχεις αμαρτησει και νιωθεις χαλια γι'αυτο..
πανε, προσευχήσου..όχι με τον εγωισμο που ειχες μεχρι τοτε.."αχ θεέ μου εγω που σε αγαπω...και κοιτα τι εχω κανι για σενα..."
αλλα "θεε μου να τι αμαρτια κανω καθε μερα..., δεν σε αγαπω.."
αυτο που νιωθεις εστω και αδειο και αμαρτωλο και πεζο...πες Του το.."

ευχαριστουμε πολυ...