Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Αφιέρωμα στην Παναγία, Ιερά Προσκυνήματα, Δροσοσταλίδα

Ιερά Προσκυνήματα – Εικόνες της Παναγίας (γ΄)

Παναγία Μαλεβή



Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το θεομητορικό αυτό προσκύνημα , η ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής στην Κυνουρία (μετά το Άργος), πάνω από το Άστρος και πλησίον της κωμοπόλεως Άγιος Πέτρος, έγινε τις τελευταίες δεκαετίες μια δεύτερη Τήνος στον ελλαδικό χώρο, και μάλιστα στην Πελοπόννησο. Αιτία είναι η εκροή μύρου από τη φορητή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το πλήθος των θαυμάτων.

Η ιερά Μονή υπήρχε από το 717 μ.Χ. σε υψηλό μέρος του όρους Μαλεβού. Λόγω όμως αποστάσεως και δυσκόλων καιρικών συνθηκών οι Μοναχοί μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερο προσιτό μέρος, όπου η σημερινή Μονή. Αυτό έγινε το 1116 μ.Χ. Την ονομασία Μαλεβή η Μονή έλαβε από το όνομα του βουνού. Στο αγιασμένο αυτό μοναστήρι μόνασε για λίγα χρόνια ο όσιος Νείλος ο Μυροβλήτης. Η μετατροπή της Μονής σε γυναικεία έγινε το 1949.

Το 1964 η Εικόνα που βρισκόταν στο προσκυνητάρι του ναού άρχισε να ευωδιάζει, χωρίς οι Μοναχές να καταλάβουν ότι η ευωδία προερχόταν από την εικόνα. Ρωτούσαν η μία την άλλη και τον ιερέα αν έχουν ρίξει αρώματα. Η ευωδία γινόταν πιο έντονη και εκτός ναού. Είχαν ανακοινώσει αγρυπνία και είχαν πάει και λιγοστοί προσκυνητές. Εκείνο το βράδυ φάνηκαν στην Εικόνα οι πρώτες σταγόνες μύρου. Τις είδαν οι προσκυνητές και ενισχύθηκαν στην πίστη. Σε τρεις μέρες μια Μοναχή είδε ροή μύρου από την Εικόνα και κάλεσε και τις άλλες. Διαπίστωσαν να ρέει με μια παχύτητα το μύρο, να κάνει κάποιες διακοπές και να συνεχίζει. Το μύρο εξερχόταν από το πρόσωπο της Θεοτόκου, έφτανε στο τζάμι και έβγαινε έξω από αυτό. Η εκροή μύρου συνοδευόταν από μία δυνατή, συνεχή ευωδία.

Ειδοποιήθηκε η Μητρόπολη, ήρθαν ιερείς και διαπίστωσαν την κατά διαστήματα εκροή μύρου, οπότε και αναφώνησαν: Εδώ έχουμε ιερό σημείο- θαύμα της Παναγίας. Από στόμα σε στόμα το γεγονός διαδιδόταν. Ήρθε και ο ίδιος ο Διοικητής Τριπόλεως με αστυνομικούς και για ώρες παρέμειναν στο ναό. Στη συνέχεια δήλωσαν ότι πρόκειται περί θαύματος. Οι Μοναχές έδιναν βαμβάκι με μύρο στους προσκυνητές, το οποίο μεταφερόμενο ευωδίαζε.

Ο αείμνηστος Δ. Παναγόπουλος σε μικρό βιβλίο που κυκλοφόρησε για την ι. Μονή Μαλεβής γράφει: «Η γνωριμία μου με ην Ιεράν Μονήν της Μαλεβής εγένετο κατά παράδοξον τρόπον. Προ τριών περίπου ετών, άγνωστη γυνή μετά το τέλος μιας ομιλίας μου, επλησίασε και μου προσέφερε ένα φάκελλο με τεμάχιο βάμβακος ευωδιάζοντος λέγουσα: Είναι άγιον μύρον από την την ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μονής Μαλεβής εις το Άστρος της Κυνουρίας. Σας το στέλνουν ως ευλογία και σας περιμένουν να πάτε. Τούτο επαναλήφθηκε για τρίτη φορά. Τότε εξύπνησα ως από λήθαργον και έθεσα πλέον εις ενέργεια να εύρω τρόπο να γνωρίσω την ιερά Μονήν και τομυστήριον αυτό….Το 1970 ηυδόκησεν ο Θεός να υπάγω εις την ιεράν Μονήν Μαλεβής με 43 άλλους προσκυνητάς…Η υποδοχή που μας έγινε με το ουράνιον άρωμα θα μας μείνει αξέχαστος…Κατόπιν έλαβον την απόφασιν με την Χάριν της να διαδώσω το γεγονός…».

Το τι βλέπουν οι Μοναχές είναι απερίγραπτο: «Βλέπομεν ασθενείς να τους φέρουν με φορεία και ακούμε τους θρήνους των προσφιλών των προσώπων εις την Παναγίαν μας δια να τους λυτρώσει από τους οδυνηρούς πόνους του καρκίνου, των επηρειών του δαίμονος και άλλων βασανιστικών νόσων. Σαν εφημερεύον Νοσοκομείον είναι πολλάκις ο Ναός της Παναγίας λόγω του πλήθους των ασθενών». Γι’ αυτό έχουν γίνει και ξενώνες, ώστε να διανυκτερεύουν κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι κατόπιν συνεννοήσεως. Ήδη έχει κτισθεί και νέος περικαλλής Ναός.

(Διασκευή από το βιβλίο Σαράντα Εικόνες της Παναγίας του αρχιμ. Νεκταρίου Ζιόμπολα)



Δροσοσταλίδα


Δεν υπάρχουν σχόλια: