Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Αφιέρωμα στην Παναγία, Ιερά Προσκυνήματα, Δροσοσταλίδα


Ιερά Προσκυνήματα – Εικόνες της Παναγίας (δ΄)

Παναγία η Μυροβλύτισσα της Άνδρου



Βρίσκεται στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Νικολάου στην Άνδρο. Είναι η «Παναγία η Μυροβλύτισσα» ή «Κυρά Ανδριώτισσα». Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι και στο άκουσμα ότι η Εικόνα μυροβλύζει, τονώνεται η πίστη, αναπτερώνεται το ηθικό και προσέρχονται οι πιστοί στην Άνδρο για να προσκυνήσουν και να ζητήσουν έλεος. Όπου και να συμβεί να ανοίξει κανείς το μυρωμένο βαμβάκι, γίνεται αισθητή η ευωδία.

Σύμφωνα με το ολιγόγραπτο ιστορικό, η Εικόνα φέρει το χαρακτηριστικό γνώρισμα και την επωνυμία της ρίζης του Ιεσσαί, και τούτο επειδή δεξιά και αριστερά ο αγιογράφος έχει αγιογραφήσει Προφήτες, οι οποίοι έγραψαν για την καταγωγή της Παναγίας. Προσφέρθηκε ως δώρο από τον περιώνυμο Ναό των Βλαχερνών στο Μετόχι της Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου που υπήρχε στην Κωνσταντινούπολη. Το πότε συνέβη αυτό δεν αναφέρεται, παρά μόνο το ότι οι Πατέρες προσέφεραν την Εικόνα στην κύρια Μονή στην Άνδρο τον δέκατο έκτο αιώνα. Δεν διεσώθη η πρώτη εκκίνηση του μύρου, αλλά αφήνεται να νοηθεί ότι η Εικόνα στο Μοναστήρι μυροβλύζει αιώνες. Η παρουσία του μύρου ενεργεί άπειρα θαύματα που δηλώνουν την αγάπη της Κυρίας Θεοτόκου.

Εκτός από την Πανήγυρη που τελεί η Μονή στον Άγιο Νικόλαο, τελεί και στις 2 Ιουλίου «προς τιμήν της τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Αγίας Ζώνης, τμήμα των οποίων εν τη Ιερά Μονή τεθησαύρσται, ωσαύτως δε και τιμήν της θαυματουργού και Μυροβλύτου Εικόνος «της ρίζης του Ιεσσαί» της αυτής Μονής».


(Διασκευή από το βιβλίο Σαράντα Εικόνες της Παναγίας του αρχιμ. Νεκταρίου Ζιόμπολα)

Δροσοσταλίδα



Δεν υπάρχουν σχόλια: