Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ α΄


του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου


Η εξομολόγηση είναι ένα από τα επτά θεοΐδρυτα μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Είναι μάλιστα υποχρεωτικό μυστήριο, πράγμα που δηλώνει την αναγκαιότητα της για την πνευματική καλλιέργεια και τη σωτηρία του ανθρώπου. Με αυτό το μυστήριο ο Θεάνθρωπος Κύριος χαρίζει ανεκτίμητα δώρα σε κάθε εξομολογούμενο. Ας τα δούμε με συντομία ευθύς αμέσως:


1.Συμφιλίωση με τον Θεό

Mε τις αμαρτίες μας παροργίζουμε το Θεό, βλάπτουμε τις Πανάγιες πληγές του Εσταυρωμένου Λυτρωτού μας και λυπούμε το Πανάγιο Πνεύμα. Έτσι αποξενωνόμαστε από το Θεό και γινόμαστε εχθροί του. Για να συμφιλιωθούμε μαζί Του, πρέπει να καταθέσουμε στα πόδια του Εσταυρωμένου τις αμαρτίες μας. Αυτό γίνεται μόνο στο φιλανθρωπότατο μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως.


2.Άφεση των αμαρτιών

Ο φιλάνθρωπος Κύριος και Θεός μας, ο Ιησούς Χριστός, την ημέρα που αναστήθηκε, ίδρυσε το σωτήριο μυστήριο της εξομολογήσεως λέγοντας στους μαθητές του: «Λάβετε πνεύμα άγιονž αν τινων αφήτε τας αμαρτίας αφίενται αυτοίς, αν τινων κρατήτε, κεκράτηνται» (Ιωαν. κ, 22-23). Έτσι, έδωσε την εξουσία στους Αποστόλους και στους διαδόχους αυτών, επισκόπους και ιερείς, να παρέχουν την πολυπόθητη άφεση των αμαρτιών στους μετανοημένους ανθρώπους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: