Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου επιστρέφει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο "επιστρέφει" στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου Δικαίωση του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως


του Νίκου Παπαχρήστου


Την απόφασή του να επανεγγραφεί στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το μοναδικό ακίνητο που είχε στην κατοχή του και του αφαίρεσε το τουρκικό Κράτος, το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, ανακοίνωσε στις 12 το μεσημέρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται περί μιας ιστορικής αποφάσεως που δικαιώνει πλήρως το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Αmen.gr πρώτο έγραψε για την σημαντική και ιστορική αυτή εξέλιξη ήδη από χθες.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση η Τουρκία καλείται να επιστρέψει το ακίνητο στο Πατριαρχείο και να του καταβάλει το ποσό των 6000 ευρώ καθώς επίσης και να επιβαρυνθεί με τα δικαστικά έξοδα ύψους 20.000 ευρώ.



Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη νομική υποστήριξη του αιτήματος και της συνολικής προσφυγής του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχαν ο Καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και ο Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιάννης Κτιστάκης.



Διεθνές Πατριαρχικό Κέντρο Προστασίας του Περιβάλλοντος



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με γράμμα του προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχε ζητήσει την επιστροφή του ακινήτου, που αποτελεί το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο του κόσμου, προκειμένου, ύστερα από τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες να στεγάσει εκεί Πατριαρχικό Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης.



Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, είχε υποστηρίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία θα επιστραφεί το ακίνητο στο Πατριαρχείο. O κ.Ερντογάν είχε επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο τον περασμένο Αύγουστο όπου τον υποδέχθηκε και τον ξενάγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.



Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη δικαίωση του Πατριαρχείου στο ζήτημα του Ορφανοτροφείου εμμέσως αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Νομική Υπόσταση που του αρνείται η τουρκική διοίκηση με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να έχει και ακίνητη περιουσία. Το Ορφανοτροφείο περιήλθε στην κατοχή του Πατριαρχείου στις αρχές του 20ου αιώνα και έκτοτε τα δικαιώματα του αναγνωρίζονταν τόσο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και από τη διάδοχη Τουρκική Δημοκρατία. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η Διεύθυνση Βακουφίων μετά από μια σειρά ενεργειών της προχώρησε στην υφαρπαγή του ακινήτου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: