Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΗΘΩΝ


Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η κάθε λογής εγκληματικότητα πλεόνασε μέσα στην κοινωνία μας και διατρέχει τον κίνδυνο της διάβρωσης σε όλα τα επίπεδα.

Ο τύπος βρίθει από ειδήσεις εκδηλώσεων και κάπου- κάπου εκφράζει την απόγνωση και έκκληση για σωστικά μέτρα για την καταστολή του κακού. Τα θύματα του κακού είναι αναρίθμητα. Πρόκειται για τα θύματα της εμπορίας των ηθών που προκαλούνται με μεθοδικότητα από την πληθώρα των εμπορικών οίκων της εκκλήσεως των ηθών, της ηθικής αποσυνθέσεως της κοινωνίας μας.

Τα πρακτορεία του κακού αυξάνονται καθημερινά και οι δελεαστικές προτάσεις τους θηρεύουν τα θύματα τους, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, οι οποίοι ανύποπτοι πέφτουν στις παγίδες τους, αδιάκριτα φύλου, τάξεως και ηλικίας.

Κάθε λογικός και σώφρων άνθρωπος διερωτάται : τι θα γίνει ; μέχρι που μπορεί να πάει ακόμη η κατάσταση;

Μέσα σ’αυτό τον ορυμαγδό και τον καταιγισμό του κακού ακούγεται γεμάτη και αγωνία η φωνή της Εκκλησίας, η οποία προτρέπει τους γονείς να ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις της ελληνορθόδοξης οικογένειας. Διότι το παράδειγμα των γονέων αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα της ηθικής αναμορφώσεως και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Χρέος των γονέων δεν είναι μόνον η καλή διατροφή, η μόρφωση και η αποκατάσταση των παιδιών, αλλά προπάντων η ηθική και πνευματική διάπλαση των χαρακτήρων με τη σωστή ανατροφή, για ν’ αποφύγουν τις φθοροποιές επιδράσεις του νοσηρού περιβάλλοντος.

Αλλά η φωνή της Εκκλησίας δεν απευθύνεται μόνον στους γονείς, και στους νέους αλλά και στους νέους και τους συνιστά και τους νουθετεί ως παιδιά της αγαπημένα: ν’ αποφεύγουν τις ποικίλες παρεκτροπές οι οποίες φθείρουν τη νεότητα, υποσκάπτουν τα θεμέλια της ζωής, μολύνουν την ψυχή, καταστρέφουν το μέλλον, κλονίζουν την υγεία και οδηγούν στο θάνατο.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η παρούσα κρίση θα είναι παροδική, γιατί όταν φθάσουμε σε τόσο αρνητικό σημείο, η κοινωνία μας πιστεύουμε, ότι θ’ αντιδράσει θετικά για να αναστηλώσει και πάλι τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία διατηρήθηκε και επέζησε ο λαός μας μέσα στην πορεία της ιστορίας.

Το ευχόμαστε πριν είναι πολύ αργά για όλους μας

( απόσπασμα Εγκυκλίου Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος).


π.Γ.Στ.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαίσια επιλογή.
Μπράβο στον γέροντα.