Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Το τρίπτυχο της Ορθόδοξης Ευσέβειας



Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε την ορθόδοξη ευσέβεια σε τρία πράγματα: στο συναξάρι, στο τροπάρι και στο εικόνισμα. Το συναξάρι είναι η «ν Χριστ» ζωή και πείρα των Αγίων. Το τροπάρι είναι ο ύμνος και η ιερή ψαλμωδία στη σύναξη της Εκκλησίας· ό,τι μας πλημμυρίζει μέσα μας, που δεν μπορούμε να το εκφράσουμε καλύτερα, στη συντροφιά μας και στη σύναξη της Εκκλησίας, το κάνουμε άσμα και τραγούδι και με μια καρδιά και μ’ ένα στόμα το λέμε στο Θεό. Και το εικόνισμα, έτσι καθώς το βλέπει και το προσκυνάει ο ορθόδοξος, όχι ειδωλολατρικά, αλλά τιμητικά για το εικονιζόμενο πρόσωπο, είναι η έκφραση και η φανέρωση της ορθόδοξης ευσέβειας.

Αυτός που γράφει αυτό το κήρυγμα, όταν κάποτε στο Βατικανό του έδειξαν ένα βυζαντινό εικόνισμα, έβγαλε το σκούφο του, έκαμε το σταυρό του και το προσκύνησε. Κι ένας τότε διαβασμένος ξένος κληρικός είπε στους άλλους: «Αυτή είναι η ορθόδοξη ευσέβεια». Όταν λέμε για συναξάρι, για τροπάρι και για εικόνισμα, δε μιλάμε για καλλιτεχνικά έργα θρησκευτικής τέχνης, αλλά για ιερά αντικείμενα εκκλησιαστικής λατρείας. Η ορθόδοξη λοιπόν ευσέβεια δεν χωρίζεται από την Εκκλησία, την ιερωσύνη και τη Θεία Λειτουργία. Είναι ευσέβεια όχι απλώς θρησκευτική ούτε χριστιανική, αλλά ευσέβεια εκκλησιαστική και λειτουργική. Αυτή την ευσέβεια εννοεί η δέηση «πρ τν εσεβν κα ρθοδόξων χριστιανν».


Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιος


Δροσοσταλίδα


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γι' αυτές τις ιερές εικόνες έγιναν τόσοι αιματηροί και αναίμακτοι αγώνες κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, ώσπου το 843 έγινε η αναστήλωσή τους και ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας. Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί ήξεραν ότι δεν προσκυνούμε το ξύλο, αλλά αποδίδουμε τιμή στο εικονιζόμενο πρόσωπο. "Ἡ τῆς εἰκόνος τιμή, ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει" είπε ο Μέγας Βασίλειος.

Και κάτι τελευταίο: Να συνδυάσουμε την ορθοδοξία με την ορθοπραξία για να αναστηλωθούν οι πεσμένες εικόνες μέσα μας.

atheologitos είπε...

Πολύ δυνατό περιστατικό αυτό που περιγράφει ο Σερβίων και Κοζάνης. Η καλύτερη ιεραποστολή και το καλύτερο κήρυγμα είναι αυτό που γίνεται δια του παραδείγματος που δίνει κανείς όταν βιώνει μια αλήθεια.
Ευχαριστούμε τη Δροσοσταλίδα για την επιλογή της.