Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2009



Για μια ακόμα φορά γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και η εορταστική ατμόσφαιρα σχεδόν απορροφά τα βαθύτερο νόημα της εορτής, που για τους περισσότερους εξαντλείται μόνο σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα με μικροηδονές κατανάλωσης και δώρα από την πλούσια αγορά. Το σκηνικό αυτό δεν είναι από μόνο του κακό. Αρκεί να μην μονοπωλούν την πνευματική διάσταση της εορτής.

Το βασικό ερώτημα είναι : τί σημαίνει για τους ανθρώπους η ενανθρώπηση του Θεού; Πώς και γιατί ο Θεός έγινε άνθρωπος μπαίνοντας στην ιστορία του κόσμου; Πώς οι άνθρωποι ωφελούνται από την εγγύτητα του Θεού; Πώς η αναζήτησή του μπορεί να ικανοποιήσει τη δίψα του ανθρώπου για γνησιότητα; Πώς η ανεκτικότητα μας μπορεί να μεταβληθεί σε βεβαιότητα ;

Σ' όλα αυτά τα ερωτήματα οι απαντήσεις υπάρχουν στην Αγ. Γραφή ως προτάσεις πίστεως. Ο Χριστός γεννάται για να αναστήσει την πεπτωκυία σκηνή του Αδάμ.

Να μας δώσει την δυνατότητα μετοχής στην αθανασία.

Το κοσμικό φρόνημα επικαλύπτει προκλητικά την ουσία του μυστηρίου. Αλήθεια, πως μπορούμε να γιορτάζουμε Χριστούγεννα χωρίς πίστη στο Χριστό, χωρίς μετάνοια, χωρίς αγάπη στην εικόνα του; Πώς ανεχόμαστε να πλημμυρίζουν την ζωή μας η φαυλότητα και το σκοτάδι ; Πώς ησυχάζουμε βλέποντας τη διολίσθησή μας στην επιρροή του πονηρού σε πείσμα της Θείας Αγάπης ; Πώς μένουμε απαθείς θεατές του χαλασμού που συντελείται σ' όλα τα επίπεδα;

Σήμερα οι άνθρωποι έχουν ν' αντιμετωπίσουν πλήθος προβλημάτων βιοπορισμού, αλλά και αξιοπρέπειας. Δεν έχουν καιρό για να στοχασθούν. Προτιμούν την έτοιμη ύλη που τους προσφέρουν οι προπαγανδιστές της αθλιότητας. Ωστόσο η ύλη αυτή είναι ως επί το πλείστον άχυρα και κούφια πράγματα, τροφή στη φθορά και την αλλοτρίωση. Τώρα είναι η ώρα της ανάκαμψης.

Τα Χριστούγεννα ας γίνουν αφορμή για την ριζική μεταστροφή μας.

Η Εκκλησία μας προσκαλεί να προσκυνήσουμε ταπεινά το Θείο βρέφος. Να ετοιμάσουμε μέσα μας την φάτνη Του. Να γίνει η καρδιά μας λίκνο Του.

Και τότε η υπόστασή μας θα φωτισθεί και θα σωθεί.


Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους !


Πρωτοπρεσβύτερος

Γερασιμάγγελος Στανίτσας




εικόνα : Gentile da Fabriano, Adorazione dei Magi, Firenze, Uffizi.



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

xronia polla pater apo ameriki...


evloghmena xristoygenna

Αναστάσιος είπε...

Ας προστρέξουμε με πίστη σ’ Εκείνον που ενανθρώπησε για να θεωθούμε, που έλαβε μορφή δούλου για να μας οδηγήσει στην αληθινή ελευθερία, που γεννήθηκε σε στενόχωρο και πτωχό σπήλαιο για να μας ανυψώσει στην ευρυχωρία και στον πλούτο της Θείας αγάπης.
Θερμές εγκάρδιες ευχές για πανευφρόσυνα Χριστούγεννα.

Anastasios είπε...

Με την ευκαιρία των Αγίων Εορτών του Δωδεκαημέρου, εύχομαι εγκαρδίως το Φως που πηγάζει από το Άγιο Σπήλαιο της Βηθλεέμ να θερμαίνει πάντοτε τις ψυχές και να φωτίζει το δρόμο της ζωής μας, έτσι ώστε να πορευόμαστε την οδό του καθήκοντος και της αρετής, που οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά του Κυρίου και Σωτήρα μας εν σαρκί φανερωθέντος Ιησού Χριστού.

Με την εν Χριστώ αγάπη

http://kenton.harrowobserver.co.uk/2009/12/new-greek-church---first-in-uk.html

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Αγαπητέ ιστολόγε Αναστάσιε,

Εύχομαι εκ βάθους καρδίας ο τεχθείς Κύριος να σου χαρίζει υγεία, πνευματική και σωματική και με τη χάρη Του να συνεχίζεις το ευάρεστον έργο Του μέσω του ιστολογίου σου.
Έτη Πολλά και Ευλογημένα.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και ευλογημένα να είσαστε γεροί πάντα

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Σεβαστέ π.Αναστάσιε,

Θερμώς ευχαριστούμε για τις ευχές σας και αντευχόμαστε ο γεννηθείς Κύριος να σας χαρίζει παν δώρημα τέλειον και καλή δύναμη εις το πολυποίκοιλον έργον σας εκεί στην Βρετανία.