Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Δυσκολίες στο Θεολογικό Διάλογο – Δεν υπογράφηκε κοινό κείμενο

Λευκωσία, του Αριστείδη Βικέτου


Νέα συνάντηση – η 12η κατά σειρά – της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου(ΜΕΘΔ) μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Βιέννη. Επίπονες χαρακτηρίστηκαν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της 11ης συνάντησης της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου (ΜΕΘΔ) Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, που διεξήχθησαν από το περασμένο Σάββατο στην Πάφο και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Η ΜΕΘΔ δεν ολοκλήρωσε τελικά στη συνάντηση της Πάφου την εξέταση του θέματος «Ο ρόλος του επισκόπου Ρώμης εν τη κοινωνία όλων των Εκκλησιών». Ως εκ τούτου δεν προβλέπεται ότι η Επιτροπή θα καταλήξει σε κοινό κείμενο, όπως είχε γίνει το 2007 στη Ραβέννα. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο θέμα θα μείνει ανοικτό για την επόμενη συνάντηση της ΜΕΘΔ.

Στη συνάντηση της Βιέννης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος για το ρόλο του Επισκόπου Ρώμης στην κοινωνία όλων των Εκκλησιών κατά την πρώτη χιλιετία. Στόχος είναι η ΜΕΘΔ να καταλήξει σε κοινό κείμενο πάνω στο δύσκολο , όπως χαρακτηρίζεται, αυτό θέμα.

Οι συζητήσεις διεξάγονται στη βάση ενός σχεδίου κειμένου 13 σελίδων από 32 παραγράφους για τον ρόλο του Επισκόπου Ρώμης κατά την 1η χιλιετία. Πρόκειται για θέμα δύσκολο τόσο για τους Ορθοδόξους όσο και για τους Ρωμαιοκαθολικούς.

« Οι δυσκολίες είναι πολλές , γι αυτό και οι συζητήσεις κινήθηκαν με αργό ρυθμό», ανέφερε μέλος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι έχουν καλυφθεί μόνο οι μισές από τις 32 παραγράφους του σχεδίου. Όπως εξήγησε το ίδιο μέλος οι δυσκολίες οφείλονται σε διαφορετικές ερμηνείες, που δίνουν οι δύο πλευρές, αλλά και σε «διαφορετικές προσεγγίσεις ορισμένων ζητημάτων από τους εκπροσώπους των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών».

Η ΜΕΘΔ εξετάζει το θέμα «Ο ρόλος του επισκόπου Ρώμης εν τη κοινωνία όλων των Εκκλησιών» κάτω από τέσσερις οπτικές:

Α)Η Εκκλησία της Ρώμης ως «η πρώτη μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών σε Ανατολή και Δύση

Β) Ο Επίσκοπος Ρώμης ως διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου
Γ) Ο ρόλος του Επισκόπου Ρώμης κατά τις περιόδους κρίσεων της εκκλησιαστικής κοινωνίας

Δ) Η επίδραση μη θεολογικών παραγόντων.

Έγκυρη πηγή επεσήμανε ότι το γεγονός πως δεν θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της συζήτησης «καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι κάνουν εκπτώσεις και υποχωρήσεις».

Ο εκ των γραμματέων της Επιτροπής από την πλευρά των Ορθοδόξων, Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος δήλωσε ότι η έγινε εντατική εργασία επί του προσεχεδίου ,αλλά δεν ολοκληρώθηκε η εξέταση του.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σασίμων οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών εκφράζουν τη λύπη τους για τις αρνητικές αντιδράσεις έναντι του διαλόγου και τα γεγονότα ,που σημειώθηκαν στην Πάφο.

Επίσης, ανέφερε ότι επαναβεβαίωσαν ότι «ο διάλογος συνεχίζεται με πιστότητα βασισμένη πάνω στην αλήθεια και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Ο επίσκοπος Καρκαβίας Δημήτριος, μέλος της αντιπροσωπείας των Ρωμαιοκαθολικών, δήλωσε ότι έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις.

«Ο διάλογος χρειάζεται πολύ προσοχή και σύνεση», επεσήμανε. Ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων του Πατριαρχείου Μόσχας απέρριψε κατηγορηματικά την κατηγορία ότι οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών προδίδουν την Ορθοδοξία. « Αυτή τη στιγμή στο διάλογο δεν μιλούμε για ενότητα των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, αλλά για τις μεταξύ μας διαφορές» ,εξήγησε ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων.

amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: